"Никакъв влак няма да пристигне или да тръгне от гара "Келети" до ново нареждане. Молим всички да я напуснат", гласеше съобщение, прочетено по високоговорителите на гарата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сутринта се стигна до сблъсъци между част от мигрантите, които напираха към металните врати на перона, откъдето потегляше влак за Виена и Мюнхен. Полицията не позволи на тези хора да се качат. Неколцина мигранти разказаха, че са платили стотици евро за билети, след като по-рано полицаи ги уверили, че ще им бъде позволено да отпътуват.

Вчера хиляди мигранти се качиха от "Келети" на влакове за Австрия и Германия.

По данни на австрийската полиция 3650 бежанци са пристигнали с влак от Будапеща във Виена вчера - рекорд за един ден.
 
"Сега сме в процес на проверка колко от тях търсят убежище", каза полицейският говорител Патрик Майерхофер.

По-рано вчера унгарските власти разрешиха на мигрантите да отпътуват с влак, въпреки че мнозина от тях нямаха визи. Преди това те в продължение на няколко дни не позволяха на тези хора, които живееха в импровизирани лагери по гарите в столицата Будапеща, да заминат.

Голяма част от пристигналите във Виена мигранти прекараха нощта на железопътна гара, с надеждата да продължат към Германия, която миналата седмица смекчи условията за предоставяне на бежански статут на граждани на Сирия, предаде БТА.

Снощи около 400 мигранти пристигна с влак от Будапеща в Мюнхен, Югозападна Германия. Други пък се качиха в унгарската столица на железопътна композиция за Залцбург, Австрия.

Също вчера, около 20 000 души протестираха във Виена срещу отношението към мигрантите - няколко дни след като на магистрала в югоизточната част на страната беше открит камион със 71 мъртви мигранти.

Демонстрантите отидоха на гарата в австрийската столица, където малко по-рано пристигнаха влакове с мигранти от съседна Унгария. В катедралата "Свети Стефан" във Виена бе отслужена литургия в памет на починалите в камиона мигранти.

"Стига, стига повече мъртъвци, страдания и преследвания", каза архиепископът на австрийската столица Кристоф Шьонборн. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна предупреди, че евентуалният провал на отговора на мигрантската криза ще постави под въпрос самите идеали на Европейския съюз.

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер поиска днес от Германия да разясни позицията си правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище, за да не бъдат давани фалшиви надежди на бежанците в Унгария.

Миналия месец Берлин обяви, че ще дава на бежанците от Сирия специален статут. Германия преустанови връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, в които са влезли в Европейския съюз. По този начин германското правителство на практика замрази прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на територията на ЕС.

Това обаче вся объркване дали споразумението от ирландската столица остава в сила. "Имаше слухове, че Германия дори изпраща в Будапеща влакове, за да взимат бежанци. Изключително важно е Германия да информира бежанците в Унгария, че прилагането на Дъблинския (регламент) не е преустановено", каза Микъл-Лайтнер.

Тя даде да се разбере, че Австрия ще продължи да извършва проверки на случаен принцип по своите граници, но че няма да въвежда граничен контрол.