Преди над 100 милиона години, в обширна разкаляна площ в днешна Австралия са живели от динозаври от 20-ина вида, пише американският всекидневник.

Там огромен зауропод - тревопасен динозавър с дълга шия, е оставил стъпка, днес вкаменена дълга 5 фута и 9 инча - общо над 1,75 метра. Това е рекорд - най-голямата намирана досега следа от гигантско влечуго.

Друга сензационна находка на същото място са първите открити свидетелства, че и на южния континент са живели стегозавър - динозаври, въоръжени с характерни страховити шипове по опашката.  

Откритията са дело на екип палеонтолози от университета в Куинсланд и от университета "Джеймс Кук", предадоха Франс прес и БТА.

Те изследваха 21 вида отпечатъци от стъпки на динозаври в ивица от 25 километра в отдалечен регион на Западна Австралия.

Учените са анализирали хиляди фосилизирани следи от древните животни, датиращи отпреди 140 милиона години, като те се оказали изключително разнообразни.

"Тези следи дават моментна снимка, преброяване - ако искате, на изключително разнообразна фауна от динозаврите" - обяснява водещият експерт Стив Солсбъри, палеонтолог от университета в "Куинсланд", цитиран от "Вашингтон пост".

"21 различни вида динозаври, всичките живеещи заедно по едно и също време на същата територия. Такова разнообразие не намирано по-рано, никъде по света - казва Солсбъри. - Това е аналог на африканския парк Серенгети. И е записан в камък."

"Австралийският Джурасик парк" обаче рискуваше да изчезне, тъй като на това място е проектиран огромен комплекс за природен газ.

Но усилията на специалистите успяха да го съхранят за науката. Те изследваха отпечатъците в скалите в периода 2011-2016 година.