Това заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от ТАСС и БТА.

Самият Тръмп определи скандала като "руски измислици".

Ние не знаем какво е това "Рашагейт", а още по-малко кой и как публикува реклама във Фейсбук. Никога не сме се занимавали с това. Руската страна никога не е участвала в подобно нещо, каза пред журналисти Песков, коментирайки съобщения, че Фейсбук ще предостави на американския Конгрес данни за политическа реклама, поръчана от Русия.

Преди две седмици Фейсбук разкри, че неколкостотин фалшиви акаунта, вероятно активирани от Русия, са били използвани за купуването на реклама за нагнетяване на политическо напрежение в САЩ преди президентските избори миналата година, припомня Франс прес.

Вчера социалната мрежа се ангажира да предостави данни за тези реклами на Конгреса, който разследва евентуално влияние на Русия върху американските избори. Според Фейсбук около 50 000 долара са били похарчени за публикуването на 2200 анонса с политическа насоченост "от акаунти с айпи адрес в САЩ, но с отметка за езика, поставена на руски" в компютъра.

Основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг представи също серия от мерки на компанията за борба срещу опитите за машинации.