Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков определи ситуацията като аварийна, съобщи БНР.

"Правим всичко възможно нищо да не бъде наводнено. Това, което се извършва в момента, е авариен ремонт на тези четири диги, които са в най-критично състояние, едната е при ДЗС-Пазарджик, другата е при плажа "Вионас" и в землището на село Пищигово по поречието на река Луда Яна", коментира Величков.

Според него това, което ще бъде готово до събота сутринта, е така наречените "кюнета" на реките да бъдат коригирани, за да може водата да остане в естествените им корита.

След това ще бъдат направени диги от едроломен камък и ситуацията ще бъде овладяна.

"Нашите очаквания са за около 20-30 литра на квадратен метър в следващите два дни. Мисля, че ще успеем да се справим. Това, което мога да апелирам към колегите от медиите и към нашите съграждани, е да бъдат спокойни, да не всяваме излишна паника, тъй като мисля, че навреме трябва да взимаме мерки", посочи още областният управител на Пазарджик.

Частичното бедствено положение ще остане до възстановяването на дигите.

Днес превалява на много места в страната, започнало е и интензивно снеготопене.

Обявен е оранжев код за обилни валежи
 за областите Кърджали и Смолян за 27 март. 

В събота и неделя ще остане облачно и дъждовно, с минимални температури от 7 до 12 и максимални от 10 до 14-16 градуса. 

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, допълниха от МОСВ. На повечето места в страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

С повишено внимание се следят водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда и Места. 

Следете прогнозата за времето >>>