Това са реките Тимок, Тополовец, Витбол, Арчар, Лом, на река Огоста - в горното й течение, на река Искър, в горното течение на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. 
Съобщението е на Басейнова дирекция "Дунавски район" в Плевен, цитирана от БТА.

Прогнозите за р. Искър са, че водните количества днес, на 11 и 12 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност.

Покачването на нивата в горните и средните течения ще продължи. По-значително ще се покачат водните нива на реките във водосборите над язовир "Панчарево", реките Банкенска, Лесновска, Блато, Искрецка.

Утре ще се покачват нивата във водосборите на реките Владайска, Лесновска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Водните количества ще са под прага за внимание. За р. Янтра се очаква водните количества днес, на 11 и 12 октомври да бъдат около и над средната стойност.

Утре и в понеделник се прогнозира повишение на водните нива в горното и средното течение на реката. По-съществени повишения ще има по притоците на Янтра Росица и Видима. Водните количества ще са под прага за внимание. За р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката днес, на 11, 12 и 13 октомври ще бъде около и над средната стойност.

През следващите 3-4 дни са възможни повишения в целия водосбор на реката. По-значителни ще бъдат на 12 и 13, като през първия ден ще са в горните части, а през втория - и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.