Синоптикът от НИМХ при БАН Красимир Стоев съобщи, че най-значителните количества град този следобед са паднали над югозападните квартали на столицата, предаде "Фокус".

Няколко по-мощни облака има над западните и югозападните квартали на София. Там градушката е по-едра. На други места в страна също имаше градушки – в Северна България, в Габровско, между Плевен и Ловеч, на запад също към Вълчедръм, също и на места в Източна и Югоизточна България. Такава мощна облачност има и във Варненско и Добричко, там на отделни места също вали градушка“, допълни Стоев.

Синоптикът коментира, че подобни явления не са необичайни през този сезон, особено през месец май.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води заради поройните валежи, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

С особено внимание се наблюдават Стара река в района на Казанлък и Янтра, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БНР.

"Местните управи взимат адекватни мерки. Там където има покачвания на речните нива, бяха сформирани кризисни щабове, за да не се допусне какъвто и да е риск за живота и здравето на хората", допълни тя.

Аварийните екипи са укрепили брега на Стара река в Казанлък, който тази нощ беше отнесен от проливните дъждове, съобщи комисар Стоян Колев, шеф на Регионална дирекция "Противопожарна охрана“.

ВиК дружеството е възстановило прекъснатия водопровод в село Енина. Все още е затворен пътят между Енина и Крън, продължава почистването му от свлачище. Кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи, че екипите на пожарната са се оттеглили, но продължава наблюдението на реката и на критичните точки в общината.

Нивото на река Янтра във Велико Търново продължава да спада, след като в 6 часа сутринта рязко се повиши с повече от 3 метра заради проливните дъждове. Непрекъснатото измерване в шест точки по поречието ще продължи заради очакваните нови валежи.

От сутринта кметът на града Даниел Панов е поискал от Националния военен университет "Васил Левски" да има готовност със специализирана техника и курсанти в помощ на хората, които живеят покрай Янтра, при възникване на кризисни ситуации.

Обстановката в Габрово остава усложнена след обилните валежи, нанесли сериозни поражения на инфраструктурата. Обезопасяват се пътните участъци, където има свлечени земни маси. Обилните валежи в Габрово, които продължават и в момента, разрушиха подпорни стени.

Поражения има върху пътни настилки и мостове в квартали на града. Наводнени са приземни етажи на жилищни сгради, нанесени са щети на автомобили и стопански постройки. Хората отчитат, че почистването на речните корита е предотвратило по-голямо бедствие.

Авария е прекъснала електричеството в планинската местност "Узана" над Габрово и района на връх Шипка. Екипи работят за възстановяване на захранването.

Следете прогнозата за времето>>>