Това съобщи на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който даде подробности за разбита престъпна група, цитиран от Дарик и БТА.

Атанас Червенков е заловен в жилището на свои роднини. Той се опитал да избяга, скачайки от терасата. Задържани са още трима души.
Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че те са направили пълни самопризнания.

"Червенков е давал своите поръчки на пловдивчанина Веселин Загорски, който е криминално проявен, а той е наемал изпълнители на поръчките", каза Лазаров, цитиран от "Фокус".

Червенков е поръчал убийството на конкурента си Аргир Гяуров, собственик на медицински център "Хипоталамус", пише Трафикнюз. Гяуров бе наръган няколко пъти с нож пред дома си миналата година.

Поръчката е била за 20 000 лева, но тъй като не се е стигнало до убийство, на извършителите са платени 10 000 лв.
През ноември 2013 г. е бил извършен и палеж на линейка на клиниката на  Гяуров.

Групата е запалила общо 10 коли от 2003 г. до миналата седмица. Три от колите са пламнали покрай други палежи, а една част от останалите са на бившия депутат Антоний Йорданов.
Сред запалените е и колата на секретарката му и бивша приятелка Павлина Хараланова.

По думите на Румен Попов, извършителите са млади хора, неопитни, които са правили престъпления само за пари. За палеж на автомобил Червенков е плащал 3000-4000 лева, пише БГНЕС.

Попов заяви, че нивото на престъпниците е паднало изключително много.

"Няма ги онези сериозни джентълмени и престъпници, с които полиция и прокуратура се разбираше, когато бъдат притиснати", добави окръжният прокурор на Пловдив, цитиран от "Фокус".

Той обрисува престъпниците като млади хора от друго поколение, чието единствено занимание е за няколко лева, ако трябва да убият човек.

В случая с направения опит за убийство на Аргир Гяуров, единият от престъпниците дори не е посмял да нанесе удар, а другият толкова е бързал, че е нанасял седем удара в гърба на жертвата с кухненски нож, като не е успял да засегне жизнено важни органи. Поръчката е била ако не се убие, жертвата да остане в будна кома или задълго в реанимация.

В момента на улицата е твърде опасно и ужасно, защото се касае за лица, които не са криминално проявени, нямат профил, вършат безумие срещу никакви пари”, допълни Румен Попов.

Самият поръчител на престъпленията Атанас Червенков – Райфъла, се е опитал да избяга, преди да бъде задържан. Той е скочил през балкона на терасата на първия етаж, където е попаднал в засада.

"Един от задържаните от престъпната група е член на фенклуб на пловдивски отбор, но в случая това няма отношение към престъпленията", заяви шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов.

Атанас Червенков е известен в Пловдив като собственик на частната бърза помощ, МЦ "Хипократ" и пазара на улица "Младежка", управлява и други бизнеси, припомня Дарик. Той бе сред основателите на пловдивската организация на ПП "България без цензура", но напусна партията на Николай Бареков с мотива, че "ББЦ е корпоративно предприятие, в което се наливат пари, за да се произведе политика, тип "Бързо хранене".

Преди година бе направен опит за отвличането на двете деца на Райфъла с предполагаемо искане на подкуп от над 500 000 лева.
По думите на Червенков тогава той потърсил помощ и съдействие от Бареков, защото знаел, че е близък с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, с когото си говорили на малко име.