Унгарският премиер Виктор Орбан изрази скептицизъм, че Европа има някакво друго решение, освен да разчита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да разреши кризата с мигрантите в Европа.

"Мисля, че сега надеждата на европейските лидери е в Ердоган", каза Орбан в интервю за The Wall Street Journal, цитирано от Агенция "Фокус". "Ние трябва да се молим всяка неделя за Ердоган", добави унгарският премиер.

Президентът на Турция Ердоган ще посети Брюксел в понеделник за разговори с високопоставени европейски политици относно кризата с миграцията.

По време на запълнения със срещи натоварен график на Ердоган, се очаква той да се разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и да обсъди въпроса, както и голямо разнообразие от други теми, включително и процеса за членството на Турция в ЕС, който е в застой.

Ердоган се надява Русия да промени позицията си по сирийската криза

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще може да убеди Русия да преразгледа позицията си по събитията в Сирия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ердоган заяви това в интервю, излъчено днес от телевизия "Ал Джазира". Той допълни, че възнамерява да обсъди с президента на Руската федерация ситуацията в Сирия.

"Ако ние с Русия сме приятелски страни, имаме правото да помолим президента Владимир Путин да преразгледа направените от него стъпки и предприеманите действия", каза Ердоган.

"Русия ни уведоми в писмо, че по време на нейната операция авиационни удари ще бъдат нанасяни по терористичната групировка "Ислямска държава", но авиационните удари се нанасят в провинциите Хомс, Хама и Алепо", добави турският държавен глава и посочи, че под ударите се оказаха части на умерената опозиция.

Той заяви, че по време на посещението си в Москва на 23 септември е предложил на руския президент да бъде създадена тристранна комисия за Сирия във формат САЩ - Русия - Турция на ниво министри на външните работи.

"Ние ще възложим на тримата министри да се съберат и да обсъдят как да се възстанови мирът в Сирия", каза Ердоган.

Путин обаче не иска да се обсъжда отстраняване от власт на президента Башар Асад и възможното решаване на кризата без негово участие, допълни турският президент.