В реч на многолюден митинг в град Бурса, който е населен компактно с български изселници Ердоган заяви: "От Бурса специално се обръщам към нашите братя и роднини в България. Категорично осъждам нападението, което бе извършено в София, докато мюсюлманите провеждаха традиционния обряд на петъчната молитва. Но изявленията на българските отговорни ръководители ни поуспокоиха. Поради което специално им благодаря. Искам още веднъж да напомня, че европейските държави трябва да предприемат съвместни действия срещу подобни ескалации".

Ердоган каза още, че в европейското законодателство по никакъв начин не се допускат проявите на сегрегация и дискриминация, предаде БНР. Той подчерта, че въпреки това в страни като Франция те са налице, като посочи за пример изгонването на ромите от тази страна. Прояви и насилие от този род говорят за генетическа нетърпимост към другите, каза турският премиер.
Думите му бяха приветствани с дълго нестихващи овации. Около 50 хиляди души присъстваха на митинга в Бурса. Вицепремиерът Бюлент Арънч и министри от правителството придружаваха премиера.

Православната църква в лицето на пловдивския митрополит дядо Николай също осъди действията на "Атака". Отецът коментира по адрес на Волен Сидеров, с когото и преди са влизали в конфликт: „Боже, не му зачитай греховете, той не знае какво върши!“
Негово високопреосвещенство призова хората „да живеят в мир с всички човеци“.

На 20 май привърженици на Волен Сидеров влязоха в сблъсък с мюсюлмани, които бяха дошли за редовната си петъчна молитва пред джамията в столицата. Протестът ескалира в побой, седем души пострадаха, един от тях беше настанен в „Пирогов" със сътресение на мозъка.
Вчера градският прокурор Николай Кокинов заяви, че ако бъдат събрани доказателства за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, прокуратурата може да поиска забраната на политическа партия "Атака".

Междувременно бе разсекретен доклад на бившия американски посланик Нанси Макълдауни от 2009 г., в който тя коментира симбиозата на ДПС и "Атака", твърдейки, че те се използват взаимно, за да стимулират електората си.