Първи за участие в предсрочните избори се регистрира ПП ГЕРБ

След регистрирането на партията председателят на Националния предизборен щаб и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ се бори за първи резултат, но с голяма разлика и с депутати над 121.

На въпрос, ако не успеят да представят 121 депутати, дали е възможна широка коалиция вдясно, Цветанов заяви, че получавайки резултати над 121 депутати ще търся диалог с парламентарно представените партии, които са в център дясно, защото голяма част от тях са членове на ЕНП и е съвсем нормално да имат съвместни действия и съвместни политики.

Последна се регистрира коалиция„БСП – лява България

Обединението на левицата е част от обединението на България, което хората очакват, заяви лидерът на БСП Михаил Миков след регистрацията на коалицията.

По думите му, подписите са необходимите за да бъдат регистрирани. "Не искам да се състезаваме по подписи, по-добре да се състезаваме по брой бюлетини”, допълни Миков.

Попитан на колко народни представители разчита в следващия парламент, Миков заяви:

На толкова, че БСП да може да представлява лява България, да бъде силен фактор във вземането на решения на Народното събрание”.

ДПС апелира за толерантна и градивна кампания

Ще продължим зададената на евровота линия на спокойна, толерантна и градивна кампания, след близо двугодишен период на политическа нестабилност.

През това време ни се наложи да преживеем четири, а предстои да преживеем и пето правителство, страната се нуждае от политическо спокойствие
”, заяви лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан след регистрацията на партията.

По думите му, на тези избори гласът за ДПС ще бъде глас за националното съгласие, за да се намери формулата на политическа стабилност.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред Агенция "Фокус", че регистрацията на инициативните комитети е до 25 август в Районните избирателни комисии.

Веднъж регистрирани, инициативните комитети могат да издигнат кандидати, като регистрацията на кандидатските листи и на независимите кандидати в регионалните комисии е до 2 септември.