Парламентарният представител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис съобщи за ДПА, че делегация от финансовото министерство ще представи списъка от 18 реформи пред така наречената Брюкселска група от представители на кредиторите.

Филис каза, че правителството разчита да спечели 3,5 милиарда евро през 2015 г. от тези мерки, включващи борба с избягването на данъци, издаване на лицензи на медиите в страната, хазартни онлайн игри и увеличаване на данък добавена стойност (ДДС).

Правителството се надява, че реформите ще сложат край на противоречията между Гърция и кредиторите по отношение на условията, срещу които Атина може да получи финансови средства, които ще я спасят от банкрут и евентуално излизане от еврозоната.

Щом Атина представи списъка с реформи, той ще бъде разгледан от кредиторите и от работна група на Еврогрупата, преди да бъде утвърден от финансовите министри от еврозоната.

Очаква се процесът на разглеждане да отнеме най-малко 24 часа.

Днес Гърция обяви, че няма да бъде в състояние да обслужва дълга си, ако кредиторите веднага не пристъпят към отпускане на изостаналите траншове от финансовата помощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, като цитираха гръцки правителствен служител, пожелал анонимност.

Правителството даде да се разбере на всички равнища на еврозоната и Международния валутен фонд, че няма да продължи да обслужва дълга си, използвайки свои собствени ресурси, ако кредиторите не пристъпят незабавно към отпускането на нов транш от помощта, който е замразен още от 2014 г.

Страната не е получавала транш от Европейската комисия и МВФ от август 2014 г., но все още продължава да изпълнява своите задължения, напомни правителственият източник. Кредиторите отказаха да изплатят последния транш от 7,2 милиарда евро от спасителната програма за Гърция, докато правителството не представи един приемлив списък с икономически реформи.

В четвъртък правителството на СИРИЗА влезе в остра конфронтация с опозицията по отношение на досегашната политика на премиера Алексис Ципрас към кредиторите. От "Нова Демокрация" предупредиха, че има опасност Гърция да фалира още до Великден.

Финансовите министри от Еврогрупата дадоха пет дни на гръцкото правителство да представи реални и приложими реформи, а не само политически обещания. 

Страната има налични средства за по-малко от месец, за да покрие предстоящи дългови плащания, заяви за Агенцията гръцки източник, запознат с въпроса. 

Междувременно стана ясно, че Гърция няма правно основание да иска връщането на 1,2 млрд. евро (1,31 млрд. щ. д.) от спасителния фонд на еврозоната.