Един от тях е задължителното сливане на болници, което предизвика полемика в обществото и сред лекарското съсловие, съобщи puls.bg. Предлага се вместо задължителното сливане, болниците да се сдружават доброволно.

Предложението отразява и резервите, които ГЕРБ изрази към предложението на здравния министър за сливането на онкодиспансерите, кожно-венерическите диспансери и психодиспансерите с местните лечебни заведения.

Също депутати от ГЕРБ предлагат да отпадне и предложението на Петър Москов за задължителна акредитация на болниците.

Финансирането на болниците

Депутатите не са единодушни и за това с кои болници НЗОК да сключва договори. Предложението е Здравната каса да финансира определени болници от бъдещата Национална здравна карта по критерии и ред, определени с наредба на министъра.

Народни представители от ГЕРБ, БСП и ДПС обаче предлагат текстът да отпадне, а от Реформаторския блок – да не се плаща само за дейностите в тези болници, които са превишили потребностите на населението в съответния регион, в който лечебните заведения се намират.

Текстът, че Здравната каса няма да финансира всяка новопоявила се болница, засега е непокътнат, но шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ даде да се разбере, че партията й има резерви и към него, пише вестник "Сега".

Дариткова: ГЕРБ няма да бламира реформата

Ключови моменти в здравната реформа не се променят с предложенията на ГЕРБ. Това обясни пред БНР председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова по повод коментарите в общественото пространство, че партията на премиера Борисов бламира здравната реформа на министър Петър Москов.

По думите й, единственото, което се променяло, било обединението да не е задължително. Тя обясни, че без да има здравна карта и преди да е оценена структурата на лечебните заведения по региони, не може да се предложи задължително обединение.

Дариткова коментира, че между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения са постъпили предложения не само от ГЕРБ, а и от всички парламентарно представени партии, без „Атака". Тя бе категорична, че залагат на промени, които няма да бъдат отстъпление от договорените в споразумението за коалиционно партньорство принципи. Те били залегнали и в програмата на ГЕРБ.

Борисов: Пълна подкрепа

Москов има на 1000% подкрепа от мен и кабинета, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов в изказване в последния ден на юли.

Реформаторският блок настоя преди дни за спешно свикване на коалиционния Съвет за реформи.

Ключовите реформи според РБ са конституционните промени, Законът за съдебната власт, Законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и Законът за лечебните заведения.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Ще се предоговори ли коалицията?

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?