След три дни на преговори между Гърция и кредиторите й по списъка с реформи, за които Атина твърди, че ще увеличат държавните й приходи с 3 милиарда евро, не бе постигнат пробив, заявиха днес участници в преговорите в Брюксел, предаде ДПА, цитирана от ДПА.

Вместо обещания списък с конкретни реформи гръцката делегация е представила документи в електронен формат на мобилни устройства - написани само на гръцки.

"Списъкът е твърде неопределен и ненадежден", каза дипломат от ЕС относно предложенията на гръцкото правителство, които бяха представени в устна форма.

Европейската комисия в момента очаква окончателен списък с реформи от гърците идните дни.

"Очакваме списъка в началото на седмицата", каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис.

"Гърция отлага реформите години наред", добави той.

Гръцкият премиер не вижда разрив между Атина и Европа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че не вижда разрив между неговата страна и Европа, след като Атина представи на своите кредитори списък с реформи в усилие да си осигури така необходимите финанси, предаде Ройтерс.

Лявото правителство на Алексис Ципрас се съгласи през февруари да удължи спасителното споразумение на стойност 240 милиарда евро, само че помощта е замразена и Атина трябва да приеме серия от реформи, за да избегне банкрут.

Финансите на страната ще се изчерпят до 20 април, ако тя не осигури нови постъпления.

"Проблемът с ликвидността естествено затруднява положението, но аз смятам, че това ще бъде уредено веднага щом постигнем споразумение за реформите", каза Ципрас в интервю за днешното издание на в. "Риъл нюз".

Запитан дали иска разрив или решение с партньорите на Гърция, Ципрас отговори: "Моето мнение винаги е било едно и също - скъсване с корупцията, решение с Европа".