Реформаторският блок (РБ) оценява, че ключовите за този кабинет реформи, разписани от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ се бавят и заради това настоява Съветът за развитие да се събере в началото на идната седмица и на него да бъде изготвена ясна пътна карта с конкретни дати за приемането на ключовите реформи.

Реформаторите настояват коалиционният формат да определи ясен график за реализиране на реформите и политическите сили, подкрепящи правителството, да поемат ангажимент за изпълнението им.

В отговор вицепремиерът по коалиционната политика в кабинета Румяна Бъчварова, заяви че възнамерява да свика Съвета за развитие първата сряда след лятната ваканция, но можело и по-рано, както искат от РБ.

Днес позицията на Реформаторския блок за реформите беше официално представено в парламента от съпредседателя на ПГ на Блока Найден Зеленогорски, предаде БТА.

Ключовите реформи според РБ са Конституционните промени, Законът за съдебната власт, Законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и Законът за лечебните заведения.

Съжаляваме, че в последния парламентарен ден един от приоритетите, свързан със съдебната реформа - антокорупционният закон, се отложи, е посочено в позицията им.

В последния парламентарен ден преди депутатската ваканция народните представители загърбиха законопроекта за борбата с корупцията по високите етажи на властта на вицепремиера Меглена Кунева и отказаха изобщо да го обсъждат, като прекратиха дебатите с процедурни хватки.

Според Реформаторите това е знак, че не се е намерила достатъчно политическа воля да се противодейства на статуквото, на чието разбиване разчитат цялото българско общество, РБ и европейските ни партньори.

Според тях по антикорупционния закон днес е даден знак за разнобой между изпълнителната власт и мнозинството в парламента, а това е тревожно за стабилността.

От ГЕРБ заявиха, че ако обсъждането на проекта е продължило във времето за парламентарния контрол, това щяло да бъде нарушение на правилника на НС.

Снощи лидерът на реформаторите Радан Кънев написа във Фейсбук, че са готови за предоговаряне на коалицията и не изключва парламентарни избори предсрочно.

Написаното от Радан Кънев е опит да се героизира позицията на РБ в очите на техните избиратели. То е доста по-крайно и с по-висок емоционален градус, отколкото би бил при един пряк дебат. Това е мнението на вицепремиера Румяна Бъчварова. На срещите с премиера досега тези теми не били поставяни от Петър Москов и Радан Кънев.

В кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна по-рано, че партията му е готова за разговори с РБ за предоговаряне на коалиционното споразумение и че реформаторите имат много министри в кабинета.

И коалицията, и управляващото мнозинство са стабилни, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов.
Не мисля, че сме в ход на разговори за преразглеждане на структурния и персоналния състав на правителството, коментира Москов. Според него коалицията и управляващото мнозинство още веднъж трябва да препотвърдят основните си цели и програмата, зад която стоят.

Налага се по-добра комуникация в коалицията и този Съвет за това е направен, посочи вицепремиерът Ивайло Калфин и допълни, че не може отношенията между коалиционните партньори да се изясняват в парламента, след като вече са влезли определени законопроекти.

Премиерът, а не народните представители отговарят за формата и персоналния състав на кабинета, коментира Атанас Атанасов от Реформаторите. Затова настояваме разговорът да се проведе в легитимния формат, а не през медиите, допълни той.

"РБ не се е венчал за властта - ние сме в управлението заради реформите. Още от самото начало знаем, че участието във властта ни носи повече пасиви, но за нас са важни реформите и тяхното провеждане докрай", каза Найден Зеленогорски.

Ние, от СДС, ще продължим да бъдем коректен и стабилен партньор в рамките на Реформаторския блок и управляващата коалиция и ще работим за постигането на пълен мандат на правителството. Това се посочва в позиция на СДС, разпространена от партията.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ще се предоговори ли коалицията?

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?