Това заяви днес правителственият говорител Гаврийл Сакеларидис в отговор на въпрос относно това дали Атина има намерение да извърши предстоящо на 5-и юни плащане към МВФ за над 300 млн. евро, съобщи БТА.

Вчера вътрешният министър Никос Вуцис обяви, че не може да извърши плащанията по дълга към Международния валутен фонд (МВФ) през следващия месец, защото няма пари.

Помолен да коментира изказвания на редица официални лица, включително и на вътрешния министър Никос Вуцис, според които Гърция не разполага с пари, за да направи това поредно плащане, Сакеларидис повтори официалната позиция на правителството, че ще направи всичко възможно, но в скоро време е необходима свежа финансова помощ.

"Въз основа на проблемите с ликвидността, които имаме, съществува неотложна нужда за нас и за партньорите ни от еврозоната да постигнем споразумение колкото е възможно по-скоро"
, заяви той на пресконференция.

До степента, в която сме в състояние да покриваме нашите задължения, ние ще продължим да плащаме. Отговорност на нашето правителство е да бъдем в състояние да плащаме всичките си задължения, допълни Сакеларидис.

Той също така изрази оптимизъм за скорошно постигане на споразумение, посочвайки че то може да бъде факт до началото на юни.

Сакеларидис обаче призна, че все още не е постигнато споразумение с кредиторите от ЕС и МВФ по серия важни въпроси, включващи приходите от данък добавена стойност (ДДС), пенсионната реформа и промените в пазара на труда, както и относно исканите от властите в Атина по-ниски цели за първичния бюджетен излишък на страната.