Министърът на отбраната в оставка заяви на пресконференция, че не е чул нищо, свързано с кризата в Украйна, нямало ясно становище относно случващото се в Крим, не чул и становище относно т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в прибалтийските републики и в Полша, както и по други теми като съвместната охрана на въздушното ни пространство със съюзници.

Ненчев обясни отсъствието си вчера от клетвата в парламента като "въпрос на личен избор".

Министърът коментира, че допринесъл за кариерата на Радев. Той нямало да е президент, ако не бил подписал молбата му за пенсиониране. Имаше няколко дни, в които можеше да не подпиша, изтъкна Ненчев.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който участва в брифинга, коментира, че политически оценяват високо направеното от министъра на отбраната, като добави, че оттогава са започнали всичките му проблеми.

Във вчерашната реч на новоизбрания президент не видяхме стратегическите приоритети, които очаквахме да чуем, заяви Зеленогорски.

Реформаторите повториха позицията си за свикване на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност още в рамките на настоящия парламент, което да дефинира важните приоритети и да изготви план за действие при евентуални кризи във времето до изборите и сформиране на ново правителство.

Няма да позволим "корабът на България да бъде обърнат в посока Североизток", коментира още Зеленогорски.

Той напомни и предаването на архивите на военното разузнаване на комисията по досиетата. Това, според Зеленогорски, е бил моментът, в който са започнали тежки атаки срещу РБ и военния министър.

От ПГ сме изключително удовлетворени от свършеното в областта на отбраната, както и от работата на министър Ненчев. Даваме много висока оценка на него и на екипа му, каза още Зеленогорски.

От РБ защитиха Ненчев и във връзка с повдигнатите срещу него обвинения, самият той също приведе аргументи в подкрепа на действията си по изтребителите МиГ-29.

Зеленогорски коментира също политически теми, като заяви, че "новината за смъртта на Блока е силно преувеличена", нямало социологическо проучване, което да им е дало по-малко от пет процента.

Като цяло съм притеснен от фрагментирането в дясното. Все пак аз се надявам, че ще се положат максимални усилия, ако ще се явим в отделни проекти, както очевидно натам отиват нещата, да не се изгарят мостове, а да бъдат оставени, защото ще се наложи после да минем по тях, добави той.

АНКЕТА: Очаквате ли промяна при президента Радев?