След разговора с ГЕРБ, днес Реформаторският блок продължи консултациите за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент с Патриотичния фронт. Представители на двете формации разговаряха в зала "Запад" на Народното събрание, като от името на РБ преговорите води здравният министър в оставка Петър Москов.

„Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и съответно парламентарна криза. Смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредно безвремие, хаос, служебно правителство, за каквото настояваха от БСП с изключителна настойчивост“, заяви след срещата Симеонов, цитиран от "Фокус".

Лидерът НФСБ изреди приоритетите на ПФ - повишаване на пенсиите, решаване на въпроса с охраната на границата и мигрантския поток, продължаване на реформите в икономиката и в енергетиката, битовата престъпност и оздравяването на климата за дребния и средния бизнес. 

По повод възможността за президента Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет, той каза:

"Да има правителство за 20 дни - такива глупости не искаме и след това да има второ служебно правителство, назначено от новия президент. Смятаме, че в това НС имаме нужното мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме програмата, под която сме се разписали“.

Петър Москов пък заяви, че ако не се намери подкрепа, още в понеделник, когато президентът ще им връчи мандата, могат да го върнат. От РБ не виждат друг възможен формат, освен този на сегашното мнозинство, възможно е с някакви допълнения. Категорично изключваме участието на БСП и ДПС в този формат, подчерта той.

"Има общи неща и ние, ПФ и ГЕРБ онзи ден - всички сме съгласни, че много по-добре би било държавата да не влиза в спирала на неопределеност и на несигурност. Като действащ член на правителството в оставка декларирам твърдата ми позиция от името на правителството, че всичко, за което говорят ПФ са важни приоритети и те бяха и мисля, че до голяма степен бяха реализирани в рамките на 2 години“, добави Москов.

Малко по-късно обаче от ГЕРБ за пореден път заявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на друга политическа формация.

Междувременно се появи неофициална информация, че Плевнелиев вече е започнал да реди служебен кабинет, като най-вероятно премиер щял да бъде Росен Кожухаров - главен секретар на президентството.


АНКЕТА: Очаквате ли РБ да състави кабинет?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Десислава Атанасова срещу Валери Симеонов за нов кабинет