Това заяви кандидат-президентът на РБ Трайчо Трайков пред bTV след вчерашните опити на колегите му от Блока да се разберат с ГЕРБ за подкрепа на кабинет с техен мандат. Засега от партията на Бойко Борисов не декларираха категорично такава и заявиха, че ще го обсъждат едва, след като президентът връчи мандата на РБ.

Според Трайков обаче няма какво полезно да свърши такова правителство. 

"Кабинет, който не се основава на реална подкрепа на избирателите, вкарали определен брой народни избиратели в парламента, които да го излъчат, би бил много по-слаб", коментира още той.

По думите му е неминуемо да има проект вдясно, който да обедини наново партиите, защото отделно нито една малка формация не може да бъде припозната от голям брой хора.

До предсрочните парламентарни избори обаче няма време за създаването на нови партии, каза той, като уточни, че това „не означава, че повтаряме РБ“.

"Като политическа биография Блокът свърши дори повече, отколкото се очакваше от него във всеки момент от съществуването му. Той беше на дръвника много пъти, а успяваше да избяга“, изтъкна Трайков.

Запитан дали му е предлагано да бъде служебен премиер или да участва в някакъв кабинет, той отговори, че през политическата му кариера са му предлагали много неща – и сериозни, и смешни и абсурдни.

Според него новоизбраният президент Румен Радев би трябвало да вземе по-активно участие в политическия живот, макар де юре да не му се налага.

М. Димитров: ГЕРБ искат избори

В тази ситуация е безсмислено да се правят опити за съставяне на кабинет, коментира междувременно пред Нова телевизия и депутатът от РБ Мартин Димитров.

„Ясно е, че ГЕРБ иска да има предсрочни избори и не виждам как те могат да бъдат избегнати”, добави той.

Димитров подчерта, че предвид това желание на най-голямата парламентарно представена партия е безсмислено да се правят опити за съставяне на кабинет.

Според Димитров обаче ГЕРБ ще трябва и да понесе цялата отговорност за последиците от предсрочните избори.

Р. Кънев: Три причини хората да не виждат доброто от Борисов

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък коментира вчера пред БНТ, че ГЕРБ си играят с колегите му от РБ по унизителен начин.

"Когато си врекъл себе си на властта - че властта е на всяка цена и тя задължително е с ГЕРБ... ГЕРБ са лош, нелоялен партньор – винаги са били такива. Те са такива към всички в РБ", каза той.

По думите му всеки, и Борисов е правил добри неща, но има три причини хората да не виждат доброто.

"Едната е, че се краде - 20-30-40 % от публичните пари! На 2-ро място – когато властта се ползва за назначения. Третото нещо, което руши още повече доверието, е данъкът като кражба. Ако си дребна фирма, 520-540 от всеки 1000 лева - без да броим почерпките, рушветите и т.н. - всички пари се изземват, отиват на едно място в София. След което се появява оня, който нарича себе си премиер на всички българи и казва: "Аз дадох за това, аз дадох за онова..." В това нахалство е отговорът.  Той казва: "Аз съм дал..." Абе, как ще си ги дал ти, бе?! Аз съм ги дал, всеки един човек ги е дал", подчерта Кънев.

Днес президентът връчва втория мандат за съставяне на кабинет - на БСП. Те вече заявиха категорично, че ще го върнат веднага. До седмица след това Росен Плевнелиев трябва да даде третия мандат - по думите му - най-вероятно на РБ.