Съдът отхвърли петицията на двама граждани - адвокат и един инженер, които смятат, че подготовката за референдума е незаконна и противоконституционна, защото поставя на всенароден вот въпрос за фискалната политика, което не е разрешено от закона.

"Тези твърдения се отхвърлят", каза съдия Николас Сакелари, председателстващ Държавния съвет.

С това съдът откри пътя за провеждането на референдума на 5 юли за споразумението на Гърция с кредиторите.

Така първият от над 40 години референдум в страната ще се проведе със сложно формулиран въпрос и оскъдно време за информационна кампания, целящ гърците да определят дали одобряват офертата на кредиторите си от 25 юни, или я отхвърлят.

Правителството и лично премиерът призоваха сънародниците си да гласуват срещу плана на ЕС, ЕЦБ и МВФ "пари срещу реформи".

Алексис Ципрас повтори, че така страната му щяла да има по-силни позиции за преговори и днес поиска кредиторите да опростят 30% от задълженията на държавата към тях и да предостяват 20 години гратисен период по обслужването на останалото.

Последните социологически проучвания показват, че двата лагера са разделени точно наполовина с по около 41-42% и има 9-11% от избирателите, които не са направили своя избор.

Динамиката на настроенията, обаче, предизвикана от блокираните банки, бързо увеличава тези, които ще гласува с "да" на предложението на кредиторите и има проучвания, даващи им лека преднина от 1-2 пункта.

Гласуването започва в неделя в 7 сутринта и приключва в 19 часа, а първите предварителни резултати се очакват към 21 часа.

Протести "за" и "против"

В последните часове за агитация преди деня за размисъл в Атина се събраха 45 хиляди души на два митинга.

Около 25 000 души излязоха на демонстрация с призив да се отговори с "не" на референдума в неделя, а на по-малко от километър има друга демонстрация на 20 000 гърци, призоваващи да се гласува с "да", съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източник.

Вижте снимки >>>

На площад "Синтагма" пред парламента събралите се са против строгите мерки, предлагани от кредиторите ЕС и МВФ, развяха плакати "Нито крачка назад" и "Не на шантажа".

На по-малко от километър от това място, при стадиона, на който са се провели първите модерни Олимпийски игри през 1896 г., другите демонстранти скандираха проевропейски лозунги и развяха гръцки знамена и плакати, на които с големи букви пише "да".

На трибуната на площад "Синтагма" излязоха да говорят представители на испанската и германската левица, към които се присъедини и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"В неделя ще кажем "не" на ултиматума и шантажа. Демокрацията ще победи. Днес е празник на демокрацията. Каквото и да стане в понеделник, ние ще сме победители", каза премиерът.

Ципрас допълни, че "цяла Европа е устремила поглед към гръцкия народ. Днес цял свят следи какво ще стане на площад "Синтагма". В родината на демокрацията ние предоставяме възможност демокрацията отново да намери опора", подчерта премиерът.

В началото на демонстрацията малка група младежи започна да хвърля камъни, а полицията отговори с шокови гранати и арестува един човек.