Резултатът от общонародното допитване ще бъде с разлика от 1,4 на сто, като гласувалите с "да" ще изпреварват отговорилите с "не". Това показва последно проучване на социологическата агенция ALCO, изготвено за гръцкия в. "Етнос", цитиран от БТА.
 
Според данните от него 44,8 на сто от гърците в неделя се очаква да кажат "да", а 43,4 на сто да отговорят с "не".

61 на сто от запитаните са убедени, че при гласуване с "не" има опасност Гърция да излезе от еврозоната.

Авторите на изследването очакват тази разлика между "да-то" и "не-то" да нарасне в подкрепа на положителния вот, тъй като процентът на нерешилите за какво да гласуват растял.
Колебаещите се обаче казвали, че ще се застъпят за еврото, тоест би могло да се предоположи, че ще пуснат бюлетина с "да".

Процентът на нерешилите се изчислява на около 11,8 на сто от анкетираните.
 
Компартията: Нито "да", нито "не"

Хиляди поддръжници на компартията, 6000 по данни на полицията, демонстрираха снощи в центъра на Атина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерът на партията Димитрис Куцумбас заяви, че ще раздаде невалидни бюлетини на привържениците си, за да гласуват с тях в неделя, защото не иска да заема страната нито на правителството, нито на ЕС.

В бюлетините щяло да се въведе трето, неофициално мнение - „нито Да, нито Не“.

Стотици антиевропейски протестиращи преминаха по булевард близо до парламента при засилено полицейско присъствие. Редица от тях носеха мотоциклетни каски или противогази.

"Няма бъдеще за тази страна в ЕС. Заради мерките за драстични икономии има бедност, хората умират на улицата, самоубиват се", каза 26-годишната Марта.

"Искаме по-добър живот. Искаме Европа на народите, а не на банкерите", каза 19-годишният Дион.

"Ако баба ти е работила цял живот и сега има само 300 евро да се храни, трябва да кажеш "не" на още драстични икономии. Ако "не" то спечели (на референдума), ще сме в по-добра позиция да възобновим преговорите и да постигнем по-добро споразумение", заяви 24-годишният студент Хрисарги.

Пред офисите на Европейската комисия в Атина бе изгорено знаме на ЕС.

В друг квартал на столицата около 1000 души отговориха на призива на бившия премиер социалист Георгиос Папандреу, който сега е лидер на друга партия съперник на социалистите и призовава да се гласува с "да" на референдума.

В Солун поддръжниците на отговора "да", водени от кмета Янис Бутарис, бяха около 4000 по данни на полицията.

Референдумът в Гърция раздели населението, като мнозина казват, че нито една от двете възможности ще помогнат за изваждането на задлъжнялата държава от финансовото блато.

Протест и в Париж

Хиляди души демонстрираха в Париж по призива на синдикати и политически партии от левицата и крайната левица в подкрепа на гръцкия народ, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
 
По данни на полицията демонстрантите са били около 3000 души. Те скандираха "Солидарност с гръцкия народ!" и "Съпротива в Гърция и във Франция!".
 
Транспарантът начело на шествието с надпис "Заедно с гърците единни срещу драстичните икономии. Да отхвърлим финансовите диктати" бе в синьо-белите цветове на гръцкото знаме.

Синдикатите призоваха за демонстрацията в името на "уважаването на демократичния избор на народите" и за отхвърляне на политиките на строги бюджетни икономии.

АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?