"Като президент и инженер - търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 000 валидни подписа за референдум. Следователно - трябва да направим референдум. Иначе - ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор?", попита държавният глава, цитиран от "Фокус".

Според него правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор, без никакъв опит в ядрената енергетика. Лично премиерът Бойко Борисов постави 7 условия, сред които американският консорциум “Глобъл пауър консорциум“ да внесе гаранция от 200 млн. долара или евро.
Самият той заяви преди време, че ГЕРБ няма нищо против референдум, само да се проведе заедно с изборите догодина, за да излезе по-евтино.

Според Плевнелиев обаче не би следвало двата вота да се правят по едно и също време.

"Моето мнение е, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум. Трябва да се съобразим с хората – те искат референдум. Първият истински референдум заслужава истински дебат в парламента", каза още Плевнелиев и добави, че той може да бъде проводен до април.

Той попита струва ли се да се пилеят 20 милиарда лева в зле структуриран и скъп проект като АЕЦ „Белене” и да оставим българите да живеят в панелките с високите сметки на ток.
"Токът ще става все по-скъп за в бъдеще навсякъде по света. А токът от АЕЦ „Белене” ще бъде още по-скъп. Или - да стартираме национална програма за енергийна ефективност и да санираме панелките ида направим българите по-богати, ще им паднат двойно сметките за ток, а градовете ще станат по-уютни и красиви? Но трябва да се посочат източниците за финансиране, защото българите искат и „Струма” и „Хемус”, и доходи, и пенсии, и заплати, и АЕЦ „Белене”, а парите - откъде?", добави Плевнелиев.

Той постави въпроса за приоритетните проекти, от които българите ще забогатеят и изтъкна, че в края на 2013 година газовите връзки с Румъния, Турция, Гърция ще заработят. "От „Белене” ще забогатеят само една група търговци на ток. От националната програма за енергийна ефективност ще забогатеят милиони българи", подчерта президентът.

Плевнелиев бе категоричен, че всички съмнения около АЕЦ "Белене" трябва да се разчистят. "Кой какво е свършил, колко струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи риска, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение?", призова държавният глава.

Той апелира и за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран, преди да направи своя избор на референдум.
„Нека никога повече решения за българската енергетика да не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор. Законите не ни разрешават да стартираме референдум за конкретни проекти. Още повече, че освен АЕЦ „Белене”, ние имаме и АЕЦ „Козлодуй”. Следователно, въпросът на референдума трябва да бъде и по-общ, по примера на Италия, Австрия и други, а именно – да се развива атомна енергетика в България в бъдеще с изграждане на ядрени мощности, да или не?", добави Плевнелиев.

По думите му депутатите могат по закон, и са длъжни, да редактират въпроса, защото така, както е зададен в момента, той е некоректен и непълен.

Въпросът, който БСП постави при събирането на подписи за референдума, бе: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?