Речта на британската премиерка Тереза Мей, с която тя поиска двугодишен преходен период след Брекзита, включваше конструктивни предложения и опити за преговори, заяви вчера френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и БТА.

"Сигналите, които изпраща британската премиерка, показват добра воля", заяви Макрон пред медиите във френското президентство. Той обаче подчерта, че реакцията ще бъде определена от главния преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние.

"Преди постигането на напредък, искаме да изясним въпросите за правата на европейските граждани, финансовите условия и въпросът за Ирландия. Докато тези три точки не бъдат изяснени, не можем да напредваме по останалите", припомни френският президент.

По две от тези точки бяха направени конструктивни предложения, за които трябва да се изкаже Мишел Барние, добави Макрон.

Малко преди изявлението на френския президент Барние приветства конструктивният дух на речта на Мей във Флоренция, но поиска да научи подробности за конкретните последствия от нея относно преговорните позиции. "Британското правителство поиска днес за първи път да продължи да се ползва с достъп до единния пазар при сегашните условия и да продължи да се ползва от съществуващото сътрудничество в областта на сигурността", добави Барние.

Италианският премиер Паоло Джентилони също определи речта на Мей като конструктивна, но намекна, че тя може да срещне затруднения.

"Истинското изпитание ще бъдат преговорите с ЕС", заяви вчера премиерът в Туитър.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви снощи, че правителството на Мей все още не е наясно какви ще бъдат отношенията с ЕС след Брекзита.

"Единственият напредък изглежда е, че премиерката се е вслушала в Лейбъристката партия и е приела реалността, че Великобритания има нужда от преходен период при същите условия, за да гарантира стабилността на предприятията и работещите", добави Корбин.

По-рано Мей заяви, че живеещите във Великобритания граждани на ЕС ще бъдат добре дошли и след Брекзита.

"Искаме да останете. Ценим ви", заяви вчера Мей, като добави, че речта й дава гаранция за правата им, макар че по време на преходния период ще бъде въведена система за регистриране. Тя отхвърли както възможността за използване на споразумение за свободна търговия с ЕС по модела на Канада, така и норвежкият модел.

Полският заместник външен министър Конрад Шимански заяви снощи, че защитата на правата на европейските граждани е едно от ключовите условия, предаде Ройтерс.

"Можем да приемем да говорим за преходен период в отношенията между ЕС и Великобритания само, ако това може да доведе до пълно изпълнение на поетите от Великобритания задължения към ЕС", подчерта той. Друго условие е да има и пълна защита на правата на нашите граждани във Великобритания. Британското членство в единния пазар и в митническия съюз означава финансови и регулационни задължения на Великобритания към ЕС, добави той.

Полската премиерка Беата Шидло също заяви снощи, че ключовият въпрос за нейната страна са правата на полските граждани във Великобритания, както и финансовите задължения на Лондон.