Това заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, коментирайки политическите разисквания по въпроса за такава зона.

"Не бих изключил да свалят американски самолет, ако сметнат, че заплашва силите им на земята", каза Клапър в интервю за телевизия Си Би Ес, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Той добави, че Русия има много модерна и ефективна система за противовъздушна отбрана в Сирия. Според него тя не би я разположила, ако няма да я използва.

Правителството на Обама се въздържа от създаване на "зона, забранена за полети" и "зона за сигурност за мирното население". Тази позиция е заета донякъде заради трудността в охраната и налагането на зоната, както и заради риска от пряк военен сблъсък между САЩ и Русия.

Обаче кандидатът за президент на демократите Хилъри Клинтън призова в някои райони на Сирия да бъде обособена зона, забранена за полети.

Кандидатът за вицепрезидент от републиканците Майк Пенс също призова за такава мярка, но Доналд Тръмп все още не е заел твърда позиция по въпроса, отбелязва АП.

Същевременно Тръмп се изрази много критично към Хилъри Клинтън заради намеренията й за Сирия. Той, по-специална каза, че плановете на съперничката му могат да вкарат САЩ в Трета световна война.