Вчера изненадващо парламентът прие на второ четене проектозакона за служба "Военна информация", според който директорът му може да бъде само военнослужещ на действителна служба, с висше звание. Досега законодателството ни даваше възможност той да е и цивилен служител и това позволи преди година службата да бъде оглавена от Йордан Бакалов. Сега той вече не отговаря на изискванията и трябва да бъде сменен.

Неочакваното беше, че мнозинството депутати от ГЕРБ гласуваха "за" промяната, предложена от БСП с мотива, че директорът трябва да е военен и "да прави разлика, ако не между самоходно оръдие и танк – поне между гаубица и танк".

От управляващата партия така и не мотивираха позицията си. 

Още преди избора на Бакалов обаче зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази резерви срещу кандидатурата му:

"Моето лично мнение е, че винаги в сектора за сигурност трябва да бъдат доказани професионалисти. Смятаме, че това може да създаде малко напрежение в системата от гледна точка на това, че политик ще оглави една служба, която е изключително секретна".

Партньорите на ГЕРБ от РБ вчера след гласуването напуснаха пленарната зала в знак на протест.

"Аз разбирам мотивите на военните, че настояват тази служба да бъде оглавявана от кадрови военен. Големият проблем е, че народните представители не разбраха в самото начало много по-добрата идея да бъде създадена единни разузнавателна служба. Ако беше възприета тази идея, този проблем изобщо нямаше да стои", коментира днес пред БНР ген. Атанас Атанасов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и бивш шеф на Национална служба за сигурност.

Според него няма човек, за когото да е предвиден постът на шеф на "Военно разузнаване". Службата бе оглавена от Бакалов едва преди 4 месеца.

"Военното лоби успя да наложи своята воля и това въобще не ми харесва, защото в закона записахме, че тази служба трябва да спазва политически неутралитет, а на практика, чрез задачите, които тя ще получава – да събира военно-политическа информация от всякакъв характер, ние хвърляме в друга посока", добави Атанасов.

Реформаторите се надяват на президентско вето върху Закона за военното разузнаване, заяви по-късно съпредседателят на ПГ Радан Кънев, след среща в Народното събрание с военния министър Николай Ненчев.

"Смятаме, че се прие грешно политическо решение във вреда на националната сигурност и няма никаква причина толкова рязко да се ограничава кръгът на възможни ръководители на службата", каза Кънев.

Реформаторите се надявали на сериозен и задълбочен диалог с ГЕРБ и партиите от мнозинството, преди отново този текст да бъде гласуван.

Самият военен министър Николай Ненчев заяви, че смята, че началникът на "Военна информация" може да бъде и цивилен и увери, че висши офицери от военното разузнаване дават много висока оценка за работата на Бакалов в момента.

За оставката на Ненчев

Атанас Атанасов коментира и исканата от БСП оставка на военния министър заради предложението въздушното ни пространство да може бъде охранявано и от съюзнически сили съвместно с българските ВВС. По думите на Атанасов министърът е подложен на перманентна атака от русофилските среди в България заради твърдата ни НАТО-вска позиция. 

"Сегашната остра атака е свързана с това, което Русия предприе в Близкия Изток. Всичко това е свързано и с бежанския поток. Сега става ясно кой формира и мотивира бежанския поток към Европа. Русия участваше подмолно в целия този процес, за да може да обоснове сега пред европейците атаките, които предприема срещу опозицията на Башар Асад", добави депутатът.

Той подчерта, че Ненчев не е загубил доверието на РБ и премиера.

Това стана ясно и снощи, когато военното министерство съобщи, че е проведена среща между Бойко Борисов и Ненчев и двамата продължават да работят заедно.

Днес пък от ведомството обявиха, че депутатите от РБ са поканили министъра на свое заседание. Срещата ще се състои в 13.00 ч. в Народното събрание. След нея съпредседателите на групата и Ненчев ще направят съвместно изявление.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За оставката на министъра на отбраната