Ръководителят на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен отправи предупреждения за заплахите, които произтичат от новото поколение на млади джихадисти и младежите, завръщащи се от зоните на влияние на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава германският телевизионен канал ZDF, цитиран от "Фокус".

Този риск трябва да се има предвид от обществото, подчерта ръководителят на германското контраразузнаване.

Маасен припомни, че децата са неразделна част от пропагандата на екстремистите и че те дори са насърчавани да извършват екзекуции.

Подобни записи бяха разпространени в интернет пространството през последните години.

„Ислямска държава“ понася тежки загуби на територии в Сирия и Ирак.

Поради тази причина в Европа очакват жените и децата на чуждестранните джихадисти да се върнат в държавите на Стария континент.

Великобритания ще продължи да е заплашена от ислямски тероризъм поне още 20-30 години, смята бившият шеф на МИ-5 лорд Евънс, цитиран от Би Би Си.

Той добави, че ислямската заплаха се е променила и нараснала през последните няколко години.

Проблеми с новите форми на ислямско проникване има и у нас

"Оказва се, че проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България – най-вече става дума за безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние в страната.

Говоря по тези въпроси от няколко години – до 2010 г. няма нито едно дело за радикален ислям на територията на Република България, а от 2010 г. до 2017 г. делата са 50“, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов..

Преди дни на дискусия има ли опасност от радикализиране в България, министърът посочи, че се радикализират роми в гетата и българи мюсюлмани в Родопите.

За да се справим с радикалния ислям в България, ще променим много закони, заяви Каракачанов.