Мотивът, с който разследването "срещу неизвестен извършител" е прекратено, е, че не е открито престъпление, съобщиха за БТА от Софийска градска прокуратура.

Разследването е прекратено в края на миналия месец.

По информация на "Правен свят" наблюдаващият прокурор е щял да прекрати делото и по-рано, но са пристигнали документи от Народното събрание, в което бе създадена комисия по случая и бяха изслушвани основните замесени лица. Тройна и петорна експертиза на записа обаче не са потвърдили автентичността му и това е водещ мотив за прекратяване на разследването.

Танов, който бе уволнен като шеф на "Митиците" миналата година, отново оглави агенцията миналата седмица.

Скандалът избухна през януари 2011 г., когато бе публикувана стенограма на разговори между Борисов и Танов за пивоварна "Леденика" на вече покойния Михаил Михов-Мишо Бирата. Борисов настоява митничари да се изтеглят от пивоварната на Михов, защото "поел ангажимент" да не "го закача". Оказа се, че митниците са отнели лиценза на фабриката заради акцизни и данъчни нарушения.

Прокуратурата спря разследването за изтичането на записите.
През 2013 г. то бе подновено - дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу пивоварната и има ли търговия с влияние.

Миналата седмица Танов коментира, че няма случай "Ало, Ваньо" и никога Борисов не му е нареждал да отменя проверки на „свои хора", а скандалът е скалъпен от различни телефонни разговори. 

В средата на 2012 г. Борисов призна, че разговорът му с Танов е реален.
Миналата седмица лидерът на ГЕРБ коментира връщането на Танов в митниците с думите:

"Два пъти Танов беше проверяван от прокуратурата. Два пъти е прекратено. И в парламента се разглежда. И се оказа, че няма абсолютно нищо нередно по Мишо Бирата".

През февруари бившият ръководител на Инспектората на митниците Спас Шопов каза пред парламентарната комисия, че Танов е предупреждавал да се внимава какви хора се предлагат за наказание, за да не е някой приятел на Борисов.

АНКЕТА: Одобрявате ли завръщането на Танов в митниците?