Путин призова Запада да не се меси във вътрешните работи на Русия, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Руският президент увери, че ще направи всичко по силите си, включително да използва влиянието си пред сепаратистите, за да помогне на разследването, отбелязва Франс прес.

"Призовават ни да въздействаме на опълчението в Югоизточна Украйна. Повтарям: ще направим всичко по силите си, разбира се, но това изобщо не е достатъчно", отбеляза той.

Путин припомни, че при предаването на черните кутии на самолета от опълченците на специалистите вчера украинските въоръжени сили са устроили танкова атака на град Донецк.

Танковете стигнаха до железопътната гара, тя беше обстрелвана. Опълченците не са се обстрелвали сами.

Президентът каза, че трябва да се предприемат стъпки за укрепване на боеспособността на страната заради действията на НАТО, както и мерки за защита на икономиката от външни заплахи.

НАТО демонстративно засилва военното си присъствие на територията на източноевропейските страни, включително в акваторията на Черно и Балтийско море, подчерта той.

Системата за противоракетна отбрана (ПРО), приближаваща се към границите на Русия, е част от нападателната система на САЩ, изнесена в периферията, заяви Путин.

Ще реагираме адекватно и съразмерно на приближаването на военната инфраструктура на НАТО до нашите граници и няма да отминем разгръщането на глобална ПРО и трупането на запаси от стратегическо високоточно оръжие.

Често ни казват, че системата за ПРО е отбранителна - нищо подобно. Това е нападателна система - част от нападателната система за отбрана на САЩ, изнесена в периферията, каза Путин.

Наред с това президентът заяви че понастоящем няма никаква военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната. Гаранция за това е стратегическото равновесие на силите в света, добави той.