Това съобщи днес ръководителят на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко, който представи украинския доклад от разследването, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Проучихме техническите резултати, комисията ни не приключва работа и ще продължи да се консултира с групата, която води разследването, и с нашите специалисти от външното министерство, които се занимават с правната страна", каза Зубко.

Трябва да се има предвид, че на територията на Украйна все още има останки от загиналите, напомни украинският заместник външен министър Елена Зеркал.

Според Зубко ракетата, поразила боинга на авиокомпания "Малейжа еърлайнс", е била изстреляна от територия под контрола на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Шефът на украинската комисия заяви, че тя е изстреляна от района на Снежное. Той подкрепи твърденията си с видеоклип с компютърен модел на ситуацията, на който ракетата се движи срещу самолета.

"Тя е трябвало да порази пилотите на самолета, за да направи невъзможно евентуално аварийно кацане", каза Зубко, цитиран от Франс прес. От 8000 малки парчета от шрапнел, 700 са попаднали в телата на пилотите", добави той.

Украинците смятат за отговорни руските военни, разположени според тях от Москва в района на конфликта в подкрепа на бунтовниците, отбелязва АФП.

”Алмаз-Антей”: Боингът е свален с ракета от съветско време

Руската държавна компания за производство на ракети "Алмаз-Антей" опроверга заключенията на холандското разследване за трагедията със самолета над Украйна.

Ян Новиков, ръководителят на "Алмаз-Антей", не уточни дали е имал възможност да се запознае предварително с изводите от холандското разследване.

Резултатите от експериментите на „Алмаз-Антей“ са показали, че катастрофиралият в Донбас малайзийски самолет е бил свален от стари ракети „Бук М-1“, с които руската армия вече не разполага, заяви съветникът на главния конструктор на концерна Михаил Малишевский.