"Ако е умишлено, това нападение може да бъде квалифицирано като военно престъпление", отбеляза Стефан Дюжарик, говорител на Бан Ки-мун, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той подчерта, че в Сирия продължават да се случват такива ужасяващи неща, тъй като техните извършители, било то властите или бунтовниците, не се страхуват от правосъдието. "Трябва да ги извадим от това им заблуждение", призова Дюжарик.

Той посочи, че сирийското правителство първо трябва да разследва това нападение, но припомни, че Съветът за сигурност на ООН и Международният наказателен съд (МНС) също могат да се сезират при военни престъпления.

При атаката в северозападната провинция Идлиб, която е контролирана от бунтовници, са били убити 22 деца и шестима учители, съобщи Детският фонд на световната организация (УНИЦЕФ).

Специалният пратеник на ООН за образованието Гордън Браун поиска МНС да разследва нападението като военно престъпление.

Съединените щати дадоха да се разбере днес, че държат отговорен за атаката режима в Дамаск или Русия, предаде Ройтерс. "Все още не знаем" кой от тях е нанесъл въздушният удар, "но знаем, че е бил един от двамата", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Русия отрича да е извършила нападението.