Това съобщи "Труд", като се позовава на говорителя на прокуратурата Елин Алексов. Той обясни, че колегата му, наблюдавал случая, в края на юни е заключил, че не е извършено престъпление.

За прекратяването на разследването пръв съобщи вчера адвокат Марин Марковски, който представлява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по делата, които води за клевети.

Борисов е свързан с разследването за смъртта на Чакъра, тъй като през 2003 г. като главен секретар на МВР лично ръководи акцията за ареста му, завършила с фатален край.
В нея участваха над 100 служители на МВР, сред които и 30 барети. При операцията Чакъра бе обстрелван с гранатомети, защото отказваше да се предаде. Още при първоначалното разследване прокуратурата заключи, че той се е самовзривил. Тогава за случая отговаряше военното обвинение в Пловдив.

Борисов никога не е бил обвиняван за убийството на Чакъра, но бе разпитан по случая.

Заради некачественото разследване Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България и постанови да бъдат платени 50 000 евро компенсация на близките на Димов.

Затова главният прокурор Сотир Цацаров поиска делото да бъде възобновено и го възложи на военните обвинители в София. Те разпоредиха ексхумация на тялото и според първоначалните заключения на експертизата няма данни мъжът да се е самовзривил. Вещите лица твърдяха, че Димов е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите.

Вчера обаче зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обаче заяви:

"Окончателното заключение на експертизата е, че няма извършени престъпления от длъжностни лица."

Той обясни в края на миналата година, че междинните резултати от ексхумацията на трупа на Чакъра показват, че осколките са проникнали в тялото отзад. Това изключвало версията за самовзривяване.