Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, който уточни, че разследването на разговорите между бившия председател на СГС Владимира Янева и бившата й колежка Румяна Ченалова, се води в Софийската градска прокуратура.

Главният прокурор коментира, че записите са сценарий, зад който стои конкретна политическа сила и че той ще продължава, докато е актуална темата за промяна в Конституцията. По думите му скандалът цели да изкара на бял свят и да вдигне високо едно знаме, което да легитимира определена част от политическия спектър като безпогрешни, предаде БТА. 

"Името ми е положено съзнателно в този сценарий. Има политическа сила, която има интерес този шум да продължи. Тя се упражнява вече две години върху прокуратурата. Лидерът й не е този, който да ме призове да си изчистя името, защото нямам от какво да се срамувам", заяви още Цацаров.

Той не назова за коя партия става дума, но вчера съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че главният прокурор трябва да изчисти името си, което се чува няколко пъти в записите. Лидерът на ДСБ коментира още:

"Първо трябва да отговорим на въпроса - какво прави Ченалова – брани себе си или мафиотския интерес? Моят отговор е вторият. Никой не е толкова смел, за да говори подобни неща, без да има гръб зад себе си. Часове наред се смях на версията, че това съм аз. Тук става въпрос за мощни фигури, аз нямам власт”, подчерта Кънев.

Той заяви, че вече е разговарял с премиера Бойко Борисов и са обсъдили кой може да бъде този човек. „Става въпрос за личност с криминален капацитет”, каза само лидерът на ДСБ.

По думите му целта на скандала не е да бъде отстранен главният прокурор, а да му бъде припомнено, че трябва да ги защити като направи възможното да не минат промените в Конституцията.

Днес Цацаров каза още, че не се чувства застрашен от скандала, защото това е атака "срещу много други неща, сред които съм и аз". Той не смята, че има причина да се оттегли, нещо което не искат и от Европейската комисия, както стана ясно миналата седмица.

"Делян, независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор", коментира Цацаров по повод последния запис.

Освен това, за пореден път Сотир Цацаров отрече да е имал разговор с премиера Бойко Борисов за "опраскването" на Владимира Янева. Той допълни, че с нея се е срещал само, докато тя е била председател на СГС.

Иванов: След години съмнения, сега вадят мръсно бельо

"Има една истерия, която се развива. Причината е опитът на определени среди да отклонят вниманието от неособено приятни факти, които трябва да бъдат проверени", коментира пък министърът на правосъдието Христо Иванов.

По думите му, ако трябва да се прави връзка с промените в Конституцията, то този скандал има дестабилизиращо влияние върху доста интереси и лобита, така че това би се отразило вредно на консенсуса за приемането им.

"Тези записи не се появяват случайно, те не са намерени в парка. Съмненията в тях трябва да бъдат изчиствани, коментира Иванов. Единственият изход е изчистването на съмненията за корупция в СГС. С години там са се трупали съмнения, които сега могат да бъдат вадени като мръсно бельо, развявано по определен график", добави Иванов.

Панов: Петно върху цялата система

"Петното е върху цялата съдебна система, то засяга и държавата. Каквото и да направят колегите, винаги ще има резерви какво са свършили. По-важното е, че Румяна Ченалова и Владимира Янева не олицетворяват магистратите в България. За това е нужна независима комисия, която да направи независимо разследване", каза пък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Омерзени сме от съдържанието на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, настояваме да се провери дали описаните там обстоятелства съответстват на действително случилите се събития, заявиха по-рано от Съюза на съдиите.

До този момент само Етичната комисия на Висшия съдебен съвет се занимаваше със скандалните записи, но имената на част от нейните членове също изскочиха от там и това породи съмнения, че проверката ще е обективна.