НЕК оказва пълно съдействие на прокуратурата по въпросите и документацията, които са изисквани, каза на пресконференция служебният министър на енергетиката Николай Павлов, цитиран от БТА.

Над 8 часа продължи вчера проверката на прокуратурата в НЕК, след което наблюдаващият прокурор Емилия Варадинова съобщи, че са установени 19 договора за правни услуги, които са неизгодни и ощетяват държавата.

Днес министърът заяви, че е важно да се изясни истината такава, каквато е, и допълни, че ако се изисква допълнителна информация от Министерството на енергетиката /МЕ/ и Българския енергиен холдинг /БЕХ/, такава ще бъде предоставена своевременно.

Договори и пари

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев съобщи пред журналистите, че разходите по договорите за адвокатски услуги не влизат в цената на тока, защото КЕВР не признава подобни разходи.
Той допълни, че от КЕВР се признават само присъщите разходи за производство.

На външни консултанти са били платени близо един милион лева, като целта е била да не загуби дружеството дела за милиард.

Нямаме дребни дела, които да са възложени на адвокатски кантори, допълни Петър Илиев и отбеляза, че юристите на НЕК са десет и са достатъчно натоварени. За последните три години са били водени 900 дела.

„Всички дела са милионни, нямаме дребни дела, които да са възложени на адвокатски кантори“, коментира изпълнителният директор на НЕК, цитира го "Фокус".
Той уточни, че най-скъпото дело, което се води срещу компанията е 220-230 млн. за което са заплатени разходи от 248 хил. лева. Петър Илиев добави, че делото е спечелено на първа инстанция.

„Когато се води дело и то бъде спечелено, тези разходи ни се връщат обратно“, обясни той.

По думите му всички дела, водени срещу НЕК, са за период преди 2015 година, а действията за които ги съдят са от преди 2014 година.

В отговор на въпрос Илиев каза, че се очаква дружеството да заяви пред КЕВР увеличение на цена на тока с под 10 на сто.

"Белене" и "Газпром"

Министърът на енергетиката Николай Павлов информира още, че до края на август се очаква цялата доставка по платените на Русия реактори за АЕЦ "Белене" да бъде реализирана. Първата част от нея - за около 150 млн. лева, вече е на площадката в Белене и се очакват съществени разходи по отношение на съхранението и опазването й.

По темата "Газпром" министърът посочи, че желанието на страната е всяка година България да може да поиска преразглеждане на цената на синьото гориво и да има преходен период от две години, през които това да може да става на всеки шест месеца.

Павлов посочи сред предизвикателствата пред енергийния сектор темата за "Газпром" - ЕК, председателството на Съвета на ЕС, либерализацията на електроенергийния пазар, газовия хъб.

Енергийният министър очаква до края на годината да има нов сегмент на борсата - за търговия на газ. Той каза още, че ще препоръча на новия министър да бъдат привлечени допълнително кадри, за да се посрещнат предизвикателствата.