По-рано от държавното обвинение съобщиха, че е образуваното досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за престъпления по служба. Разследването се води от спецзвеното "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура и е за цената на газа, вливането на търговски дружества в "Овергаз мрежи" и делото за злоупотреба с господстващо положение пред ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

"Става въпрос за длъжностно престъпление в по-предходен период. Към момента не се разследва дейността точно на този състав на КЕВР. Става въпрос за сключени неизгодни договори и длъжностни престъпления от членове на КЕВР. Разбира се, към момента няма привлечени обвиняеми лица, но се събират доказателства. Дали ще се съберат такива, или не е въпрос на доказателства и преценка след техния анализ“, поясни Сарафов, цитиран от "Фокус".

Той не пожела да коментира по същество какво разследват, но каза, че не  изключва разследването да се разпростре в по-голям период. Засега обаче не би искал да коментира конкретни детайли от разследването, за да не попречи на същото.

"То би било далеч по-ефективно ако се проведе в някаква степен в рамките на служебната тайна“, подчерта заместникът на Сотир Цацаров.

На въпрос дали се разследва бившият шеф на КЕВР Ангел Семерджиевкойто беше уволнен през 2013 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов, Сарафов отговори:

„Не бих искал да отговоря нито положително, нито отрицателно“.

Във връзка с това дали разследването е от този период зам.-главният прокурор отговори по същия начин.

Относно това колко папки ще бъдат иззети, той Борислав Сарафов заяви:

„И към момента не сме иззели, но както казах разговаряхме с председателя на КЕВР и с експерти от комисията, които ни оказаха необходимото съдействие. В момента колегите от ДАНС, които ни придружават и помагат останаха, за да уточнят всички детайли за предоставяне на кореспонденцията.

Борислав Сарафов отказа да каже кой е подал сигнала на 16 април, станал повод за разследването, но уточни, че акцията днес е била планирана отдавна.

Той отрече акцията да има нещо общо със скандала около срещата на собственика на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор.