Засега обаче не се посочват конкретни имена. БНР се позова на прокуратурата, че става дума за имена от предишния състав на КЕВР.

Разследването е образувано по повод постъпил на 16 януари сигнал до главния прокурор, който пък го е изпратил по компетентност на “Антикорупция“. Сигналът е пратен и до председателя на Народното събрание, до премиера, министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС. До настоящия момент на прокуратурата не са известни предприетите от тях действия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

След постъпването на сигнала е извършена проверка на твърденията в него от екип прокурори. Разследването, образувано днес, трябва да установи дали членовете на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР.

Изпълнението на тези задължения има пряко отношение върху цената на газа за крайния потребител, подчертават от прокуратурата.

Предмет на разследване ще бъде и осъщественото през март 2015 г. вливане на търговски дружества в „Софиягаз” (впоследствие „Овергаз мрежи” АД) и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газа.

Друга насока на разследването е свързана с подадена на 20.01.2011 г. от „Овергаз Инк“ АД до КЕВР жалба срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ „Чирен”.

В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок. Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“, което към момента не е приключило.

От бездействието на длъжностни лица от КЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата.

Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газа, топлоенергията и водата (за  София), довело до значителен ценови скок за крайния потребител. Предмет на разследване в тази насока е наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.

Със съдействието на ДАНС се извършват активни действия по изземването на документи, включително и в сградата на КЕВР, уточниха от прокуратурата.

Въпросният сигнал до ЕК изплува от скандала около срещата на главния прокурор със собственика на "Овергаз" Сашо Дончев. По повод контраобвиненията в натиск на Сотир Цацаров бизнесменът обясни, че му е показал писмо, което получил от градската прокуратура с искане за информация по подадения от него сигнал до ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Газекспорт“. По думите на Дончев само попитал дали всичко, което главният прокурор му е казал, е причина за това писмо и натиска срещу него.

"Цацаров го зачете и попита дали това не са ли частни въпроси, а аз отговорих, че той им е началник и да ги попита", каза предприемачът.

"Инвестициите в газопреносната мрежа на "Овергаз" бяха многократно проверявани от ДКЕВР и не бяха открити никакви нарушения. Последната извънредна проверка започна през януари 2016 г. Тя също не откри нарушения", заявиха от в. "Сега", чийто издател е Дончев.