Миналата седмица ЕК обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Разследване започна Европейският банков орган.

Местан каза, че ако е необходимо, ще поискат и с официално решение на НС подобна помощ - "да се осъществи пълно разследване на КТБ за вложенията, кредитите, добри, лоши, на търговски дружества, публични фигури, офшорки".

"Да стигне до дъното, до абсолютната истина",
обясни той, цитиран от БТА.

По думите му, когато фактите проговорят, ще мълчат и политическите опоненти на ДПС.

"Тези дни се запознах с анализи на наблюдатели на политическия процес, които според мен съвършено справедливо отправиха упрек към основните участници в политическата надпревара за 43-ото НС, че нямат конкретни и ясни позиции по отношение на КТБ и че този въпрос дори отсъства от предизборните им платформи",
каза Местан.

Той подчерта, че с КТБ е свързан значителен публичен интерес и затова позицията на ДПС е да се узнае цялата истина за КТБ, особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси.

По думите му ДПС е най-заинтересованата от това и припомни, че именно партията му внесе законопроект за разкриването на банковата тайна на всички публични фигури в политиката и управлението на страната, който не беше приет.

"Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект. Говоря и за парламентарните, и за извънпарламентарните политически сили. Аз и пред вас ще кажа – имам дъщеря от първия си брак, тя няма консултантски договори с КТБ, по които да получава тлъсти месечни хонорари. Говоря за себе си, не говоря за политическите си опоненти", каза лидерът на ДПС.

По думите му първият законопроект, който ПГ на ДПС ще внесе в деня на учредяването на 43-тото НС, е същият законопроект - вече разширен и задълбочен, от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, за ситуацията с банката.

Местан отбеляза, че отдолу първо ще стои неговият подпис като председател на ДПС, "за да поеме политическа отговорност в защита на този публичен интерес".

От партията настояват час по-скоро България да се включи към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банковата регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни.

"Съобщавам факти, които се надявам да взривят и да ликвидират мита, внушен от политически опоненти на ДПС във връзка с КТБ, защото може би съм единственият лидер на политическа сила, който не се познава с председателя на УС на тази банка", посочи Местан.

"Аз съм готов и мисля, че г-н Пеевски е готов за големия разговор за Пеевски след изборите. Както и за другия разговор - за КТБ като банка на ДПС", заяви преди дни той.

В началото на следващия месец трябва да приключи оценката на КТБ, възложена от БНБ на одиторите и квесторите.

"Готви се закон за синхронизация с директивата на ЕС, така че когато банка спре плащанията, гаранционният фонд ще започне да плаща и без тя да е фалирала", заяви по-рано днес служебният министър на финансите Румен Порожанов.
Той уточни, че очаква плащанията по този закон да са факт през ноември.

АНКЕТА: Ще започне ли плащане за вложителите на КТБ през ноември?