"Разследването срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев е образувано, след като банка в Лихтенщайн е подала информация към оторизираните власти в страната", заявява за агенцията главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Уолнър.

По думите му процедурите са започнали, след като банката е предала доклад на Отдела по финансово разузнаване, а оттам са го предали на прокуратурата.

Уолнър обаче отказва да даде повече подробности, тъй като разследването е в ранна фаза.

От българската прокуратура потвърдиха вчера за запитване от Лихтенщайн, в което се искат подробности за разследването срещу Василев за източването на КТБ.

Адвокат на мажоритарния собственик на КТБ заяви също вчера, че не знае да има подобно разследване.

Преди дни съдът в Белград наложи на банкера мярка за неотклонение, която изисква всеки делничен ден да се подписва в полицията, и му отне паспорта. Това стана, след като Интерпол го обяви за издирване по искане на българските власти по обвинение, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева от КТБ.

Пред журналисти Цветан Василев не изключи възможността да поиска политическо убежище в Сърбия, а местни медии писаха, че може да настоява и за сръбско гражданство.

Финансовият министър Румен Порожанов съобщи пък, че най-вероятно изплащането на парите на вложителите в КТБ ще започне през ноември.