Той заяви това, след рязкото изостряне на тона между Запада и Русия, довело до драматично заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи.

„Първата наша реакция беше: незабавно да се разследва тази трагедия – каза Лавров в интервю за руската телевизия НТВ. - Американската реакция беше (в дух) „Ние всичко знаем, нищо не трябва да се разследва“. Показват разбити камиони, казват, че това е (дело на) руската или сирийската авиация. А сирийската в тъмните часове на денонощието не лети. Нашата лети. Но ако това е от авиацията, къде са ямите?“

"Никого не искам да обвинявам – продължи руският външен министър. - Просто ние толкова добре знаем как водещите световни западни канали – и Си Ен Ен, и Би Би Си умеят да преиначават фактите, че разбира се тук ще искаме най-старателно разследване.“

Лавров каза, че на 19 септември Русия вече е поискала да бъде разследвано нападението против конвоя, но Джон Кери е отговорил, че то е дело на сирийската армия или на Русия, т.е. и в двата случая е виновна Русия.

„Явно са го притиснали (Кери) силно, защото той се намира под най-остра критика от военната машина на Съединените щати“, каза руският министър. Той добави, че военните в САЩ не слушат много и своя върховен главнокомандващ, т.е. президента Обама.

„Очевидно, много им се иска да направят от нас (от Русия) демон на всичко лошо, което става в света“, отбеляза Сергей Лавров.

По-късно днес Кремъл осъди неприемливите според Русия изявления на представителите на САЩ и Великобритания в ООН, които обвиниха руската армия във варварство и военни престъпления при действията й в Сирия.

"Смятаме тона и изразите на представителите на САЩ и Великобритания за неприемливи и способни да навредят на отношенията ни и на процеса на уреждане на конфликта", обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес и БТА.

Той определи ситуацията в Сирия като изключително сложна и отново обвини бунтовниците, че са използвали паузата в бойните действия, за да се прегрупират и да обновят арсенала си, преди да започнат нови офанзиви.