Преди дни руския Следствен комитет заяви, че започва започва наказателна процедура за геноцид на рускоезичното население в самопровъзгласилите се в Луганск и Донецк народни републики.

В отговор украинската главна прокуратура започна наказателно производство срещу длъжностни лица от Следствения комитет, като ги обвини в незаконна намеса в работата на украинските правоохранителни органи и в подпомагане на терористични организации.

"Военният министър Валерий Гелетей, началникът на Генералния щаб Виктор Муженко, командирът на 25-та бригада Олег Микас, а също така редица неустановени лица от военното ръководство са заподозрени в организирането на убийства, използването на забранени методи и средства за водене на война и за геноцид", съобщи обаче днес говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от БНР.

От ведомството твърдят, че украинските военни в периода 3-5 септември са отдавали "заповеди за пълното унищожаване на национална група рускоезични жители на територията на Луганска и Донецка народни републики".

Руското следствие твърди още, че при обстрела на редица градове в югоизточната част на Украйна военните са използвали системи за залпов огън "Град" и "Ураган", авиационни ракети с касетъчни бойни глави, тактически ракети и други видове тежко нападателно оръжие, при което са били убити над 3000 души, а над 5000 са били ранени.

През юни Киев започна съдебно производство срещу руския министър на отбраната Сергей Шойгу заради създаването на незаконни военни формирования, които се сражават в Украйна.