Ясер Арафат почина през ноември 2004 г. на 75-годишна възраст във френска болница четири седмици, след като се разболя. Вдовицата му Суха обаче твърди, че съпругът й е бил убит чрез отравяне с полоний 210.

Официалната причина за смъртта на палестинския лидер е масиран инсулт, причинен от силен вътрешен кръвоизлив. Предизвикалата кръвоизлива инфекция обаче остава с неизвестен произход и не е правена аутопсия на тялото, отбелязва Ройтерс.

През август 2012 г. започна разследване по искане на Суха Арафат и останките на Ясер Арафат бяха ексхумирани за тестове, проведени поотделно от френски, руски и швейцарски експерти.

Според швейцарските експерти, техните резултати "разумно подкрепят хипотезата за отравяне" с полоний, френските експерти заключиха, че Арафат не е умрял от отравяне, а руските експерти заявиха, че не са открили следи от полоний в тялото.

Френските експерти са използвали и суровите данни от извършения от радиологичната служба на френската армия анализ на проби от урина, взети от Арафат при приемането му в болница, отбелязва АФП.

Вчера френските съдии, натоварени с разследването, решиха да не дават ход на делото и да прекратят разследването поради липса на достатъчни доказателства, съобщи БТА.

"Не е доказано, че Ясер Арафат е бил убит чрез отравяне с полоний 210 и не съществуват достатъчни доказателства за намесата на друго лице, което да е извършило покушение срещу него", се казва в изявление на прокурора на Нантер.

Адвокатът на Суха Арафат обаче обяви, че ще обжалва решението.