По предварителни данни резултатите показват, че самолетът е бил свален от ракета "Бук" руско производство, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Не се очаква обаче разследващият орган да посочи кой е отговорен за свалянето на самолета.

Полет МН17 се разби на територия, държана от проруските бунтовници в Източна Украйна, на 17 юли 2014 г. Всичките 298 души на борда загинаха. Повечето бяха холандски граждани.

Според експерти и западни правителства бунтовниците са свалили боинга, може би защото са го сбъркали с украински военен самолет. Москва предлага други обяснения, включително че самолетът е бил свален от украински изтребител или от украинската армия.

Директорът на Холандския съвет по сигурността Тиббе Юстра ще представи доклада във военновъздушната база Гилзе-Рейн, където са били занесени части от разбилия се самолет.

Докладът ще е достъпен в печатен вид, а електронната му версия ще бъде качена в сайта на Холандския съвет по сигурността на холандски и английски.

Докладът ще се спре на четири основни въпроса - причина за разбиването на самолета, вземането на решение за прелитане над конфликтна зона, защо холандските власти са съобщили на роднините на жертвите за станалото едва след 2-4 дни и в каква степен намиращите се в самолета са осъзнавали, че претърпяват катастрофа.