Там тази продукция се продава в американски супермаркети и ресторанти. Продажби на тази продукция има и в Европа и Канада, предаде БТА.

Това означава например, че американците, купуващи сьомга за вечеря от супермаркетите Уолмарт (Wal-Mart) или Алди (Aldi) може би субсидират, без да си дават сметка, севернокорейското правителство да развива програмите си за ядрено и балистично оръжие.

Заради севернокорейската ядрена и балистична програма на Северна Корея е забранено да продава почти всичко. Страната обаче изпраща десетки хиляди работници по света, които й осигуряват, според различни оценки, между 200 милиона и 500 милиона долара на година. Тези постъпления може да представляват доста голям дял от програмите на Пхенян за ядрено оръжие и балистични ракети, които според Южна Корея, струват на северната й съседка над 1 милиард долара.

Севернокорейските работници в китайски предприятия нямат право да напускат без разрешение жилищните комплекси, в които са настанени. Те трябва да отиват от блоковете до заводите по двойки или на групи, придружавани от севернокорейски пазачи.

Американски компании нямат правото да внасят продукти, произведени от севернокорейски работници където и да е по света. Това е по силата на закон, подписан от американския президент Доналд Тръмп през август.

В отговор на разследването на АП Джо Конъли, президент на Националния риболовен институт - най-голямата асоциация на търговците на морска продукция в САЩ, каза, че неговата институция призовава всички членуващи в нея компании незабавно да проучат веригите си на доставки, за да се уверят, че заплатите отиват при работниците, а не са източвани, за да подкрепят опасен диктатор.

В Китай наемането на севернокорейски работници е законно. Около 3000 севернокорейски работници се предполага, че работят в Хунчун - индустриален център в Североизточен Китай на няколко километра от границата със Северна Корея и с Русия. В този търговски град табелите са на китайски, корейски и руски.

За да се стимулира местната икономика, Китай и Северна Корея се споразумяха преди няколко години местните предприятия да наемат севернокорейски работници. Оттогава в Хунчун бяха открити десетки рибопреработвателни компании, както и други предприятия.

Според южнокорейското разузнаване през 2014 г. в около 50 страни е имало между 50 000 и 60 000 севернокорейски работници. Тогава най-много те са били в Русия и Китай. Сега може броят им да е достигнал 100 000. На места севернокорейските работници в Китай получават заплати като на китайските си колеги - около 300-385 долара на месец. На други места обаче на тях им плащат под 300 долара, докато на китайските работници се дават до 540 долара на месец.

Според авторите на разследването от месечните заплати на севернокорейските работници 70 процента отиват при правителството на Ким Чен-ун. Така на работниците остават по 90 долара на месец или около 46 цента на час. Смените са продължителни, могат да траят до 12 часа. Повечето работници имат само един почивен ден на седмица.

В някои фабрики те работят под звуците на севернокорейски политически лозунги, скандирани от високоговорители. След много интервюта и проучване на търговски регистри и на поверителни и публични документи, АП е идентифицирала три рибопреботвателни компании - Хунчун Дунян сийфууд индъстри енд трейд (Hunchun Dongyang Seafood Industry & Trade Co. Ltd.) чийто световен дистрибутор е Оушън уан ентърпрайз (Ocean One Enterprise); Янтай Дачън Хунчун сийфууд продъктс (Yantai Dachen Hunchun Seafood Product); и Янвян Шънхай индъстри енд трейд (Yanbian Shenghai Industry & Trade Co. Ltd), използващи севернокорейци и изнасящи продукция в САЩ.

Суровините идват от Китай, Русия и в някои случаи дори от Аляска. Проучване на регистри за транспортиране на морска продукция е показало, че над 100 контейнера с тегло над 2000 тона са били изпратени в САЩ и Канада тази година от предприятия в Китай, в които работят севернокорейски работници.

Изнесената стока включва филе от сьомга, снежен рак и кръгчета сепия за паниране.

При някои от доставките върху пакетите са поставени още в Китай марките на Уолмарт и Сий куин (Sea Queen) - в превод Морска кралица - марката за морски продукти, продавана от Алди.