Срещу журналистите от сайта Нецверк /Netzwerk.org/ бе повдигнато обвинение от службите за сигурност, че са публикували важни информации, което представлява „предателство срещу родината”, предаде БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се съмнява в издържаността на обвиненията, повдигнати срещу журналистите Маркус Бекедал и Андре Майстер.

Двамата собственици на сайта публикуваха статии, разкриващи плановете на федералната служба за защита на конституцията да извършва наблюдения върху потока от данни в интернет.

Разследването предизвика истински скандал, а службите за сигурност бяха обвинени в опит за потискане на свободата на медиите.

Срещу решението на службите се изказа и съдебният министър Хайко Маас. Подкрепи го и министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Обвинение в „предателство срещу родината” е пресилено и не отговаря на реалността, заявиха те.

Началникът на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел подчерта ангажимента на германското правителство да защитава свободата на пресата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Главният федерален прокурор Харалд Ранге заяви, че започналото производство е "спряно" в очакване на експертно становище дали медията е разкрила държавни тайни.

Началникът на канцеларията на Меркел Петер Алтмайер приветства решението, защото по думите му се е създало "впечатление за неуместно третиране на въпроса за свободата на пресата".

"Смятам, че е много важно журналистите и медиите в Германия да знаят, че свободата на пресата е водещ приоритет за нас, както и че я зачитаме и защитаваме във всичко, което правим като правителство", заяви Алтмайер.

Ранге образува разследването след внесена жалба от германското контраразузнаване.

Министерството на вътрешните работи, под чийто надзор съответно е контраразузнаването, споделя съмненията на Маас дали журналистите са възнамерявали да навредят на Германия или да облагодетелстват чужда сила, което би представлявало държавна измяна, заяви днес говорителят на силовото ведомство Тобиас Плате.