Срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и съпругата му бе образувано досъдебно производство за пране на пари заради луксозната им вила край Женева, Швейцария, която струва 20 млн. швейцарски франка. 

"Разпитаха ме като свидетел", каза Василева на излизане.

Пред журналисти адвокатът й Менко Менков обясни, че не са й повдигнати обвинения и разпитът й се е водил основно около въпроса за имота, предаде БТА.

Адвокатът уточни, че половината от средствата (10 млн.) са лични - на Цветан Василев, за които той платил данъци. Съпругата му пък изтеглила с кредит другата половина - също 10 млн., от швейцарска банка.

Имотът се водел едностаен - 200 кв. метра, но бил необзаведен, а покривът му течал.

Василева каза, че вилата е ипотекирана и има опасност да я загубят, защото сметките им са запорирани и не могат да обслужват кредита, пише "Правен свят".

Тя е дала на следователите всички документи за купуване на вилата.

"Няма дупка от над 4 млрд. лв. в Корпоративна търговска банка (КТБ). Текат преговори за преструктуриране на КТБ. Той (Цветан Василев - бел. ред.) е зает само с оздравяването на банката. Това е възможно", каза още Антоанета Василева, цитирана от News7.

Тя допълни, че е присъствала на голяма част от преговорите с инвеститорите в банката и посочи, че те имат интерес да я преструктурират, предаде БТА.

По думите на адв. Менков официалните кандидати за оздравяване на банката са Оманският фонд и голям лондонски фонд, които заявили желание пред БНБ и правителството.

Попитана дали смята, че умишлено се подготвя ликвидацията на КТБ, Василева заяви, "ако наблюдавате действията на БНБ, вероятно да".

"Източването е доста спорно. Фарс! Някой така е решил. Няма източване. Парите са в банката", коментира Василева твърдението, че от КТБ са изтеглени в брой 206 млн. евро, но отказа да коментира кой е организирал този фарс, предаде Дарик радио.

"Той все още е силен - с духа си", каза тя за съпруга си.

Василева разказа, че съпругът й е заявил, че няма да участва в управлението и в капитала на банката и е готов да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания.
Той бил готов да участва с всички свои активи за преструктурирането на банката.

Василева добави, че мъжът й е бил заплашван по телефона, с писма и чрез посредници.
Няколко пъти били изпратени писма до главния прокурор с молба да му бъде осигурена физическата безопасност, но към момента отговор на тях няма.

Менков коментира, че Цветан Василев не се страхува от повдигнатото му обвинение и е обявен за издирване с червена бюлетина в Итерпол незаконосъобразно.
Банкерът бил готов да отговаря на въпроси включително и с видеоконферентна връзка.
По думите му дори и да иска, Василев не може да се прибере у нас защото задграничният му паспорт е отнет и ще бъде задържан на границата.

Разпитът на Василева в Столичното следствие трябваше да се проведе вчера, но тя помолила за отлагане. По информация на БНР е била при съпруга си, който чака съдебно решение за екстрадиция от Белград.
 
В края на септември съдът в Белград наложи на Цветан Василев мярка за неотклонение, която изисква всеки делничен ден той да се подписва в полицията, и му отне паспорта. Това стана, след като Интерпол го обяви за издирване по искане на българските власти по обвинение, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева от КТБ.

В началото на октомври властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват Василев, след като банка в страната подала информация.