Това каза пред журналисти главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, който днес бе прозован в Пазарджишкия окръжен съд по делото за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Укф ал Ислями". Хаджи бе разпитван над три часа от адвокатите на 13-те обвиняеми и прокурорите.

В края на октомври м.г. един от свидетелите по делото - Муафак Аласад, заяви пред магистратите, че Главното мюфтийство е знаело за незаконната организация "Ал Уакф ал Ислями". Целта била да бъде наложен салафизмът в България, трябвало да се внедрят в държавните структури, за да могат да работят свободно.

Мустафа Хаджи отбеляза, че познава по-голямата част от подсъдимите, а някои от тях дори работят по договор с Главното мюфтийство.
Хаджи не бил забелязал служители на вероизповеданието да извършват дейност срещу законите на държавата.

"Не са постъпвали сигнали някой от 13-те да проповядва против държавата и равенството между половете или за налагане на шериат", каза още главният мюфтия.

Той е имал срещи преди няколко години с представители на организацията "Ал Уакф ал Ислями", но не му е известно да са изпращали суми за подпомагане на бедни и сираци в България. Главният мюфтия обясни още, че са ползвани пари в брой в периода 2010 – 2011 година, когато сметките на мюфтийството са били запорирани и е нямало как да се правят разплащания по друг начин.

Хаджи отрече Главното мюфтийство да е свързано с нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал Уакф ал Ислями". От прокуратурата обаче, представиха две писма - лична кореспонденция на Мустафа Хаджи с ислямистката организация, предаде БНР. Главният мюфтия заяви, че тези писма са фалшифицирани.

По искане на прокуратурата съдът прие допълнителни писмени показания, които представляват кореспонденция между главния мюфтия и организацията "Ал Уакф", както и справка за напусканията на страната ни от главния мюфтия.

Разпитан бе и заместникът на Хаджи - Ведат Ахмед, който разясни образователната, издателската и религиозната дейност на Главното мюфтийство. Той посочи, че няма информация подсъдимите да са извършвали дейности в разрез с политиката на Главното мюфтийство. По думите му основните параметри на обучителните програми и темите на проповед се задават от мюфтийството, а изпълнителните се отчитат периодично.

Според Ахмед има опити за разпространение на непознати за България ислямски идеи, но Главното мюфтийство прави необходимото да ги предотврати. Ведат Ахмед каза още, че мюфтийството не е финансирало квартира, където, според обвинението, се провеждали религиозни проповеди.

Предстои да бъде изслушана и експертиза на девет религиозни текста на турски език.