Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън нарекъл президента Доналд Тръмп "дебил" на среща в Пентагона това лято и заплашил да подаде оставка заради дълбоки разногласия с него, съобщи телевизия "Ен Би Си нюз", цитирана от световните агенции и БТА.

По информация на медията, която цитира 12 настоящи и бивши американски високопоставени длъжностни лица, няколко дни след тази бурна среща на 20 юли между Съвета за национална сигурност и членове на кабинета, вицепрезидентът Майк Пенс разговарял с Тилърсън и го призовал да се отнася с по-голямо уважение към президента.

Тилърсън бил убеден да не подава оставка след разговори с Пенс, с генерал Джон Кели, сегашния началник на канцеларията на Белия дом, и с министъра на отбраната Джеймс Матис, посочи телевизията.

Американският държавен секретар обаче опроверга тази информация. "Никога не съм обмислял да напусна този пост. Тук съм, докато президентът смята, че мога да бъда полезен за постигането на неговите цели", заяви Тилърсън в Държавния департамент.