Огледалата са изработени от олово като три от тях са с еднакви размери и украса, съобщи Bulphoto. Тя се състои от стилизирано изображение на съд за вино (кратер), от който излизат разлистени лози, разположени по повърхността на рамката.

В центъра е било поставено по едно кръгло огледално стъкълце. На три от рамките е изписано на старогръцки „ТYXH KAΛH“, което е пожелание за добра съдба на притежателя.

Четири от огледалата „излязоха“ едновременно в края на разкопките. Те бяха открити в близост до едно от огнищата на проучваната жилищна сграда. Според експертните оценки находката е на близо 2000 г.

Вижте снимки >>

Археологическите разкопки на Античния керамичен център започнаха в началото на август и продължиха малко повече от месец. Археологът на Историческия музей – Павликени Калин Чакъров за втора поредна година работи на обекта само с помощта на доброволци. Над 30 души с различни професии, повечето нямащи нищо общо с историята и археологията, взеха участие в тазгодишните проучвания. Включи се и международна група доброволци от четири държави.

Разкопките тази година имаха за цел окончателното проучване на една от сградите в римската вила рустика (земеделско имение) на Античния керамичен център. Сградата е била с квадратна форма и размери 6х6 м. Вътре конструкцията има дървени и зидани колони, които са поддържали двускатния керемиден покрив.

Сградата е с вход от изток, тъй като в района и сега преобладават западните ветрове. Пред входа на жилището е обособено преддверие, в което има още едно огнище. По всяка вероятност сградата е жилище на работници, обслужвали имението на собственика. Просъществувала е до първите десетилетия на III век след Христа, когато е била напусната.