Гинка родила бебето в МБАЛ-Пазарджик вчера. Тя е родена през ноември 2000 г. и все още няма навършени 13 години.
Бащата на бебето е на 16 години, а съжителството между двамата е от 2012 г.

Роденото момиченце е с тегло 2,9 кг и е дълго 46 сантиметра. 

"Бебето се казва Юлия, то е здраво, майката също е добре", обяви вчера пред "Фокус" д-р Георги Стоянов, завеждащ АГ отделението в болницата.
Той обясни, че раждането е извършено секцио, тъй като майката не е подготвена нито физически, нито психически за раждането.

"Тя е завършила шести клас и не осъзнава, че става нещо важно в живота й - че ражда дете. За това подхождаме внимателно към такива случаи и съм благодарен на колегите за професионализма, за да може и майката и бебето да са добре", коментира д-р Стоянов.

Ден след новината за раждане на бебето от  прокуратурата в града се самосезираха по случая.

"Ще бъде извършена проверка, която да установи конкретните обстоятелства по този случай, тъй като става дума за малолетно момиче. Предвидена е наказателна отговорност за лица, които са над 14 години и се съвкупят с лице, което не е пълнолетно. След като такива случаи са криминализирани, те са опасни", говорителят на Окръжната прокуратура Снежана Стоянова.

Тя допълни, че малолетното момиче не е развито физически, за да роди нормално. Освен това съществуват опасности и за бебето, което е родено на практика от дете.

Стоянова уточни, че след приключване на проверката ще стане ясно каква отговорност ще понесе бащата на бебето.