Антирекорд - най-малко новородени за 6-месечието

stat
15:29  |  26 юни 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Само 181 бебета са родени в Област Видин за първите 6 месеца на годината Само 181 бебета са родени в Област Видин за първите 6 месеца на годината
Сн.: Shutterstock

Антирекорд по раждаемост. Близо 2500 бебета по-малко са се появили на бял свят у нас за първите 6 месеца на тази година в сравнение със същия период на 2016 г.
Това сочат данните от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването.

Според нея от 1 януари до днес в страната са се родили общо 26 289 бебета. За същия период на миналата година броят им е бил 28 707.

В дъното на класацията по ниска раждаемост е Област Видин. Там са се родили едва 181 бебета. Новородените в София пък са малко над 7000. За същия период през 2016 г. те са били с 370 повече.

Като основна причина за поредния спад в раждаемостта експертите посочват несигурността и социално-икономическата ситуация в страната.

Гинеколозите пък отчитат повишен брой на малолетните родилки, както и на жените, които стават майки за първи път след 30-годишна възраст.

Лекарите разказват, че родилките не искат да раждат повече от едно дете, тъй като нямат средства за отглеждане.Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.