Около 1000 новородени български бебета ще получат Свето Кръщение и ще станат православни християни.

Вижте снимки >>>

Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“ и се осъществява под патронажа на Светейшия патриарх Неофит и Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства, съобщава сайтът на Светия синод.

Кампанията стартира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който на 22 октомври даде своя патриаршески благослов на новокръстените, техните кръстници и близки в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия".

Списъкът с кръщелници е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията.

Кръщенето ще се извърши в големите градове на България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началният час на събитието в София бе 10:00 часа, за Бургас е 13:00 часа, а в останалите градове то започна в 11:00 часа и ще продължи на групи по няколко деца.

Според организаторите на кампанията "Направи го за България", за по-малко от девет месеца, тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца.

Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци.

Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и за в бъдеще с цел насърчаване на раждаемостта в страната ни, и приелите св. Кръщение деца на "Направи го за България" да навлязат в православната вяра и живот.