Този разговор издава истинската причина за твърдостта на Берлин спрямо Атина при налагането на дисциплиниращите мерки спрямо Гърция, съобщава БНР.

Според този разговор Шойбле планирал излизането на Атина от еврозоната, за да отрезви останалите членки и да ги склони да приемат по-лесно плановете за общ банков и данъчен съюз, като предадат част от суверенитета си на Брюксел.

До този момент Шойбле твърдо отричаше да е предлагал излизане на Гърция от Еврозоната. Преди дни пък излезе информация, че Варуфакис е обмислял план Б за Гърция, който включвал паралелна платежна система, ако ЕЦБ затвори гръцките банки.

Разговорът бе публикуван в англоезичната версия на гръцкия вестник "Катимерини". В него става дума и за това, че Варуфакис е планирал тайно въвеждането на драхмата в Гърция. Сега обаче германските медии са чули и последната част на дискусията между Шойбле и Варуфакис, в която става ясно, че Шойбле също има такъв план.

Според "Катимерини" германският финансов министър е казал, че в сегашния си вид еврозоната не може да оцелее дълго и са необходими строги и отрезвяващи останалите членки мерки. С изваждането на Атина от еврозоната той искал най-вече да подложи на натиск Франция, която е опонент в плановете на Германия за предаване на повече суверенитет на Брюксел.

Според Шойбле обаче, ако страните-членки не се съгласят на строги правила и централизация, която включва общ банков и данъчен съюз, еврозоната и дори европроектът в сегашния му вид няма да просъществуват дълго.

За този план той разговарял и през 2012 година с колегите си в САЩ, твърди в. "Ди Цайт".

На края на телефонния разговор Варуфакис заявява, че ако някога тези подробности излязат наяве, той ще отрича, че е бил съгласен. Няма никакви потвърждения засега, че телефонният разговор, публикуван от "Катимерини", е автентичен.

МНЕНИЕ: Спасителният изход: Германия напуска еврото